Deputatul USR Stelian Ion a vorbit, exclusiv pentru Evenimentul zilei, despre ce se coace în bucătăria coaliției aflată la putere. Potrivit acestuia, celebrele ordonanțe despre care vorbește toată lumea, dar pe care nu le-a văzut nimeni, și pe care chiar ministrul Tudorel Toader le neagă, există.

„Eu știu că Tudorel Toader a transmis acest proiect de ordonanță pe justitie, dar mai trebuie niște semnături de la Ministerul Justiției, niște avize. Știu că Viorica Dancila nu a semnat acest proiect pentru a fi adoptat. Nu a dat semnătura finală. Eu cred că de frică pentru că a văzut toată reacția  aceasta din partea comunități internaționale, din partea unor state și parteneri foarte puternici, și din NATO și din Uniunea Europeană, și cred că lucrul acesta i-a dat de gândit. Neavând o miză personală, neapărat, în povestea asta, neavând un dosar penal, neavând miza unei exonerări de răspundere pentru o anumită faptă, nu-și dorește să își pună pielea în saramură pentru Liviu Dragnea. Oricât de mult i-ar fi datoare acestuia pentru faptul că ani și ani de-a rândul a fost europarlamentară și a avut foloase de pe urma acestei colaborări cu Liviu Dragnea”, a declarat Stelian Ion.

Întrebat dacă Dăncilă nu va avea de tras din partea lui Liviu Dragnea ca urmare a acestui refuz, deputatul a spus că aceasta a pus lucrurile în balanță. „E posibil să aibă de tras din partea lui Liviu Dragnea, dar întotdeauna pui în balanță, cântărești avantajele și dezavantajele. Una e să ai de tras din partea lui Liviu Dragnea și să fii supus unei moțiuni de cenzură (PSD ne-a obișnuit că-și dă prin moțiune de cenzură guvernul jos) și alta este să fii supus unor acuzații poate chiar penale la un moment dat pentru ceea ce ai ales să faci în funcția de premier”, a explicat parlamentarul.  

Pe de altă parte și Tudorel Toader joacă foarte abil. Odată ce a depus proiectul înseamnă că a și semnat. „Da, numai că dai semnătura dar dai și un vot final în ședința de guvern. Nu înseamnă că va da și acel vot final. El joacă întotdeauna dublu. Adică dă impresia că îi ajută, dar îi ajută doar pe jumătate și îi ajută cât îi permite Căli Popescu Tăriceanu să îi ajute. Joacă un joc dublu. Dar, repet, eu nu cred că problema e la Tudorel Toader cât mai degrabă la premierul Viorica Dăncilă”, susține Stelian Ion.

 

Acesta a adăugat că, în ciuda aparențelor, Dragnea comunică cu Toader direct și indirect. Că ministrul este, mai degrabă, loial lui Tăriceanu. Care, la rându-i, nu este foarte interesat, în propriul dosar, de reglementările juridice, ci, mai mult, de jocurile politice și asiprațiile lui. „Numai că la un moment dat probabil că poate exista și un dezacord între ei (între Dragnea și Toader-n.red) dat de interesul diferit al lui Călin popescu Tăriceanu în toată povestea asta. Care vrea să dea impresia că, spre deosebire de Dragnea, el nu este atât de disperat să scape de propriul dosar. În dosarul acela cu luarea de mită și cu mărturia mincinoasă și a fost achitat în primă instanță. Iar în acest al doilea dosar, foarte grav de altfel  acuzația care i s-a adus, luare de mită 800.000 de euro, stadiul este unul incipient. E la început, e posibil să scape foarte ușor ca urmare a prescripției răspunderii penale. Și atunci, nu are o problemă atât de mare. Deși i-ar folosi și lui foarte mult modificările Codului Penal tocmai prin această modificare a prescripției. Automat, dacă ar intra în vigoare, nu s-ar mai pune problema niciunei răspunderi în cazul lui Căin Popescu Tăriceanu. Numai că nu e atât de disperat, nu e atât de presat și vrea să lungească lucrurile pe cât de mult posibil încât să îl compromită pe potențialul candidat la președinție, Liviu Dragnea. Care, probabil, că își dorește o candidadură. Călin Popescu Tăriceanu se dorește el însuși să fie candidat din partea ALDE dar și al PSD”, a conchis deputatul USR.

 

Te-ar putea interesa și: