Premierul acestei țări este pe „lista neagră” a Uniunii Europene. Critici vehemente

Premierul acestei țări este pe „lista neagră” a Uniunii Europene. Critici vehemente

Oficialii de la Bruxelles au luat atitudine împotriva reprezentantului unei țări membre.

Bulgaria a fost vizată, astăzi, de o rezoluție adoptată de Parlamentul European și care vizează deficienţe în respectarea statului de drept, combatarea corupţiei endemice şi sprijinirea libertăţii presei.

Eurodeputaţii au aprobat - cu 358 voturi pentru, 277 împotrivă şi 56 de abţineri - o rezoluţie critică la adresa guvernului lui Boiko Borisov, după aproape trei luni de proteste anticorupţie la Sofia.

„Parlamentul European regretă profund faptul că evoluţiile din Bulgaria au condus la o deteriorare semnificativă în ce priveşte respectarea statului de drept, democraţiei şi drepturilor fundamentale, în materie de independenţă a justiţiei, separaţie a puterilor, luptă împotriva corupţiei şi libertate a presei”, se precizează în rezoluţia respectivă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Demonstrații vehemente la Sofia

În Bulgaria, mii de cetățeni demonstrează zilnic începând din luna iulie și îi reproșează premierului Boiko Borisov, aflat la al treilea mandat, că nu respectă regulile democraţiei şi permite practici corupte în favoarea oligarhilor şi afacerilor apropiate partidului său de centru-dreapta, GERB.

La Sofia, protestatarii au salutat adoptarea rezoluţiei, considerând că aceasta reprezintă „o palmă politică pentru guvern”. Hristo Ivanov, fost ministru al justiţiei şi copreşedinte al partidului Bulgaria Democrată (anticorupţie), a spus că este o „victorie pentru democraţie” Rezoluţia mai critică Bulgaria, cel mai sărac stat din Uniunea Europeană, din cauza pașilor înapoi făcuți în privinţa valorilor democratice, abuz de fonduri europene, condiţii inumane în închisori, ostilitate faţă de femei, romi, persoane LGBTI şi alte grupuri minoritare.

Vorbind înainte de adoptarea rezoluţiei, vicepremierul bulgar Tomislav Doncev a respins documentul ca stupefiant şi a spus că ţara sa nu este în pericol să piardă fonduri europene deocamdată. „Finanţarea europeană poate fi îngheţată sau blocată pe motive concrete, legate mai ales de deficienţe în sistemele de control. Ea nu poate fi oprită în urma unui scandal politic”, a spus politicianul

Însă rezoluția nu are consecințe practice. Doar îl pune pe premier într-o lumină nefavorabilă, conform Agerpres. Ea ar putea însă să întărească poziţia Parlamentul European în negocierile cu guvernele UE cu privire la viitorul buget multianual şi la planul de relansare. Eurodeputaţii au cerut ca numai statele care respectă statul de drept să fie eligibile pentru fonduri europene.