Evenimentul Zilei > International > PREMIERĂ ISTORICĂ la Vatican. Papa Francisc, GEST MONUMENTAL pentru Biserica Catolică. A CATERISIT un CARDINAL
PREMIERĂ ISTORICĂ la Vatican. Papa Francisc, GEST MONUMENTAL pentru Biserica Catolică. A CATERISIT un CARDINAL

PREMIERĂ ISTORICĂ la Vatican. Papa Francisc, GEST MONUMENTAL pentru Biserica Catolică. A CATERISIT un CARDINAL

Moment istoric la Vatican. Papa Francisc a caterisit un cardinal acuzat de abuzuri sexuale. Este o premieră pentru istoria Bisericii Catolice.

Este prima dată în lunga istorie a Bisericii Catolice când un cardinal este caterisit pentru abuzuri sexuale. 

Papa a recunoscut ca definitivă sentinţa emisă de Congregaţia pentru doctrina credinţei, instituţie a Vaticanului care veghează asupra dogmei catolice, a precizat Sfântul Scaun în comunicat. 

Această pedeapsă, fără posibilitate de apel şi deci definitivă, intervine înainte de o reuniune crucială prevăzută între 21 şi 24 februarie a Preşedinţilor conferinţelor episcopale din întreaga lume la Vatican, care va dezbate în special responsabilitatea prelaţilor care au acoperit sau au menţinut tăcerea privind agresiunile asupra minorilor comise de prelaţi. 

Dezvăluirile din 2018 privind scandalurile uriaşe din SUA, Chile sau Germania au întinat grav credibilitatea Bisericii Catolice. Papa Francisc, care doreşte să-şi respecte promisiunea de „toleranţă zero”, a promis în ultimele luni că va fi intransigent cu ierarhia ecleziastică. 

McCarrick a fost înlăturat din funcţie temporar din 20 iunie anul trecut, până la finalizarea investigaţiei privind un posibil abuz asupra unui minor acum mai bine de 40 de ani, scrie Catholicnewsagency.