Premieră pe Marte. Ce au descoperit oamenii de știință. „Am câștigat marele premiu.”

Premieră pe Marte. Ce au descoperit oamenii de știință. „Am câștigat marele premiu.”

Roverul Perseverance a reuşit să înregistreze sunetul unui uriaş vârtej de praf de pe Marte. Este pentru prima dată când oamenii de știință au posibilitatea să analizeze acest zgomot de pe „Planeta Roşie.”

Premieră pe  Marte: roverul Perseverance a reuşit să înregistreze sunetul unui uriaş vârtej de praf, care le va permite oamenilor de ştiinţă să înţeleagă mai bine clima de pe„Planeta Roşie”, potrivit unui studiu.

Aceste vârtejuri sau „vortexuri convective” apar atunci când există o foarte mare diferenţă de temperatură între scoarţă şi aer, în special pe traseele misiunilor de explorare robotizate trimise de oameni pe această planetă. Craterul Jezero, unde operează roverul Perseverance din februarie 2021, a întâmpinat mai multe probleme din cauza fenomenelor de pe Marte.

Pe 27 septembrie, o trombă de praf având înălţimea de 118 metri a trecut chiar pe deasupra robotului american şi a instrumentului său SuperCam, care este echipat cu un microfon - acelaşi care înregistrase şi prima secvenţă audio captată vreodată pe Marte, imediat după asolizarea roverului american.„Când ne-am dat seama că aveam nu doar imaginile camerei, ci şi senzorii meteorologi şi înregistrarea sunetului in situ, ne-am zis că am câştigat marele premiu!”, a declarat Naomi Murdoch, autoarea principală a acestui studiu publicat în Nature Communications.

„Putem auzi vântul asociat vârtejului, momentul în care el a sosit, apoi nimic, pentru că ne aflam în ochiul vortexului, apoi din nou când micronul a trecut prin al doilea zid al vârtejului”, a explicat aceeaşi specialistă în planetologie la ISAE-Supaero din Toulouse, unde a fost construit microfonul trimis pe Marte.

Ce vor afla oamenii de știință despre Marte

Mai mult, acel sunet permite „numărarea numărului de particule” pentru a putea studia structura prafului marţian şi comportamentul său. „Pe Marte, ciclul prafului la suprafaţă şi în aer joacă un rol foarte important pentru climă, seamănă puţin cu ciclul apei pe Terra”, a subliniat Naomi Murdoch.Analizarea prafului permite „explorarea interacţiunilor” dintre scoarţă şi acea atmosferă extrem de fină de pe Marte, a declarat Sylvestre Maurice, coordonatorul ştiinţific al SuperCam.

Oamenii de știință au mai declarat că doar cu ajutorul acestui vârtej pot face noi verificări și pot căuta forme de viaţă extraterestre.„Suntem pe cale să rafinăm modelul nostru de meteorologie. Este important pentru întreţinerea vehiculelor şi pentru viitoarele misiuni de explorare cu echipaj uman”, a adăugat Sylvestre Maurice.

„S-ar putea crede că studierea climei marţiene de astăzi nu are nicio legătură cu căutarea urmelor lăsate de forme de viaţă acum câteva miliarde de ani. Însă este vorba despre un întreg, pentru că istoria lui Marte este cea a unei schimbări climatice extreme, care a făcut-o să treacă de la o planetă umedă şi caldă (deci propice pentru apariţia vieţii - n. red.) la o planetă complet aridă şi rece”, a concluzionat acelaşi astrofizician, potrivit AFP, citat de Ziare.com.

Ne puteți urmări și pe Google News