Premieră. Ordin de protecție pentru fostul iubit al unui bărbat. Totul a pornit de la gelozie
- Emma Cristescu
- 23 noiembrie 2022, 11:06
O premieră în România. Tribunalul pentru minori și familie a emis un ordin de protecție cerut de un bărbat împotriva fostului iubit. Acesta ar fi devenit extrem de violent din cauza geloziei.
Tribunalul pentru minori și familie Brașov a admis emiterea unui ordin de protecție cerut de un bărbat împotriva fostului iubit. Acesta și-ar fi refăcut viața, dar s-ar fi trezit bătut de omul cu care s-a iubit. Gelozia a fost motivul principal al agresiunii.
Instanța a declarat că fostul iubit l-a lovit cu pumnii la nivelul capului, cu piciorul la nivelul corpului și că l-a zgâriat cu lama unui cuțit. Victima a prezentat o leziune de 15 cm în zona antebrațului stâng. Anchetatorii au mai aflat că acesta era sub influența alcoolului și că l-a bătut și pe actualul concubin al bărbatului.
Premieră în România
Scandalul ar fi pornit din cauza geloziei și a alcoolului, iar oamenii legii au venit de urgență la fața locului. Agresorul ar fi declarat că nu renunță la fostul iubit și că își va face dreptate. Prin urmare, instanța de control judiciar a stabilit că există motive întemeiate pentru instituirea ordinului de protecție prin care să se dispună față de agresor, mai multe interdicții și obligații prevăzute de art.38 din Legea nr. 217/2003.
Tribunalul pentru minori și familie a mai decis că nu prezintă nicio relevanță dacă intimatul-agresor are o relație cu o persoană de sex feminin sau masculin, fiind cunoscut că orientarea sexuală poate presupune atracție simultană atât față de persoanele de același sex, cât și față de persoanele de sex opus, potrivit Clujust.
Ce spune Legea pentru combaterea violenţei în familie
Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie spune că:
(1) Ocrotirea şi sprijinirea familiei, dezvoltarea şi consolidarea solidarităţii familiale, bazată pe prietenie, afecţiune şi întrajutorare morală şi materială a membrilor familiei, constituie un obiectiv de interes naţional.
(2) Prevenirea şi combaterea violenţei în familie fac parte din politica integrată de ocrotire şi sprijinire a familiei şi reprezintă o importantă problemă de sănătate publică.
(3) Statul român, prin autorităţile competente, elaborează şi implementează politici şi programe destinate prevenirii şi combaterii violenţei în familie, precum şi protecţiei victimelor violenţei în familie.
Protecţia şi promovarea drepturilor victimelor violenţei în familie se realizează în conformitate cu următoarele principii:
a) principiul legalităţii;
b) principiul respectării demnităţii umane;
c) principiul prevenirii săvârşirii actelor de violenţă în familie;
d) principiul celerităţii;
e) principiul parteneriatului;
f) principiul egalităţii de şanse şi de tratament.
Art. 3.
(1) În sensul prezentei legi, violenţa în familie reprezintă orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale ori psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate.