Evenimentul Zilei > Social > Premieră națională. În Timișoara se face transport public urban cu vaporașe, pe Bega I FOTO
Premieră națională. În Timișoara se face transport public urban cu vaporașe, pe Bega I FOTO

Premieră națională. În Timișoara se face transport public urban cu vaporașe, pe Bega I FOTO

Timișoara a devenit, joi, primul oraș din România în care transportul în comun se face și pe apă, după ce au fost activate vaporașele primăriei. La transportul public cu tramvaiele, autobuzele, troleibuzele, tramvaiele și bicicletele, s-a adăugat cel cu vaporașele, care circulă pe Bega cu maxim 25 km / h.

Cursa inaugurală a a avut loc dimineața la ora 10,00, cu întreg staff-ul primăriei și al Societății de Transport Public Timișoara, plus cinci călători, care au urcat în diferite stații. Prețul unui bilet este de 1 leu, iar în weekend cursele sunt gratuite. Biletele pot fi cumpărate de la un angajat al STPT în vaporaș, fiecare ambarcațiune fiind dotată cu casă de marcat.

”Totul este gândit în concept intermodal, adică sunt conexiuni cu diverse mijloace de transport. Ne preocupă să facem ca într-un timp cât mai scurt să avem astfel de conexiuni totale în orașul nostru. Vrem să încurajăm transportul public și profităm de faptul că Timișoara are o apă precum Bega. Vaporașele sunt foarte confortabile, au 50 de locuri, avem șapte astfel de vaporașe, dar începem cu trei transportul public, pentru că este un experiment”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Cele șapte vaporașe au fost cumpărate de Primăria Timișoara cu aproximativ două milioane de euro. Pentru a parcurge un traseu complet, de la stația Ardealul până la Uzina de Apă -7,2 kilometri, un vaporaș consumă combustribil în valoare de 20 de lei. Traseul durează  aproximativ 50 – 55 de minute.
Fiecare ambarcațiune are 50 de locuri. Pentru deservirea lor în acest moment, sunt angajate doar 26 din cele 67 de persoane necesare: 21 de marinari, trei timonieri și doi căpitani. (Foto: Adrian Pîclișan)

 

 

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: