Evenimentul Zilei > International > Premieră mondială: un papagal kakapo a fost operat pe creier
Premieră mondială: un papagal kakapo a fost operat pe creier

Premieră mondială: un papagal kakapo a fost operat pe creier

Unul din ultimele exemplare dintr-o specie de papagali pe cale de dispariție a fost operat pe creier. Intervenția medicală istorică a fost efectuată de o echipă de medici veterinari din Noua Zeelandă. Specialiștii au intervenit pe un papagal kakapo, bufniţa-papagal, operația realizată în premieră mondială fiind realizată în încercarea de a salva această specie pe cale de dispariţie, relatează BBC, citat de Agerpres.

Pentru intervenție, chirurgii au adaptat tehnici utilizate la oameni şi alte mamifere. Pacientul a fost un pui de kakapo în vârstă de 56 de zile, care avea o gaură în craniu. El este unul din ultimele exemplare ale speciei care a fost decimată de braconaj, pierderea habitatului şi prădători precum pisicile şi hermelinele introduse de coloniştii europeni în secolul al XIX-lea, astfel că, în prezent, mai există doar 144 de exemplare de kakapo.

Puiul, numit Espy 1B, a eclozat pe Insula Codfish din sudul Noii Zeelande şi se afla în grija membrilor ''Kakapo Recovery Programme'' din cadrul Departmentului pentru Conservare (DOC) când rangerii au observat o umflătură neobişnuită în craniul său, notează BBC. De urgență, papagalul a fost transportat cu un avion la spitalul pentru faună sălbatică al Universităţii Massey unde a fost efectuată operația.

După ce intervenția a avut loc, directorul spitalului, profesor Brett Gartrell, a explicat într-un comunicat cde presă, că puiul s-a născut cu o maldormație, astfel că o porțiune din creier era la vedere, fiind acoperită doar cu un strat de piele: ''o parte din creier şi dura mater (membrana rezistentă externă a creierului) să facă hernie''.

Anul acesta a fost un anfavorabil pentru papagalii kakapo. În mod excepțional, păsările au avut parte de un sezon de împerechere mai lung, născându-se ”un număr record de pui”. Acest lucru va săori numărul exemplarelor din această specie care, în mod obișnuit, se împerechează doar o dată la doi-patru ani, când copacii nativi rimu produc fructe.

Fiecare pasăre kakapo e monitorizată în permanență

Kakapo sau bufniţa-papagal este cea mai greoaie specie de papagal din lume – femelele cântăresc circa 1,4 kilograme, iar masculii ajung la 2,2 kilograme. Păsările nu pot zbura și trăiesc 60 de ani.

Kakapo a devenit specie pe cale de dispariție de la mijlocul anilor 90. De atunci, guvernul din această țară a lansat p serie de programe de protejare, ceea ce a construbuit la creşterea numărului de exemplare.

De asemenea, kakapo este specie rotejată prin lege în Noua Zeelandă şi este listată în apendicele 1 al CITES – Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie. Toate exemplarele care mai trăiesc azi sunt urmărite cu ajutorul sistemelor de localizare, fiecare cuib este monitorizat prin camere de luat vederi cu infraroşu şi senzori de proximitate.  (Sursa foto: Universitatea Massey)

 

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: