Premieră mondială. SUA şi Europa aprobă primul vaccin împotriva unei boli care produce zeci de mii de decese în fiecare an

Premieră mondială. SUA şi Europa aprobă primul vaccin împotriva unei boli care produce zeci de mii de decese în fiecare an Sursa foto: Dreamstime.com

 Statele Unite au aprobat miercuri primul vaccin împotriva virusului respirator sincițial (RSV), responsabil de bronșiolită și de zeci de mii de decese în fiecare an.

Autorizația pentru vaccinul Arexvy, dezvoltat de gigantul farmaceutic britanic GSK, a fost acordată de Agenția de Reglementare a Medicamentelor din SUA (FDA) pentru adulții cu vârsta de 60 de ani și peste. Acest lucru reprezintă „un succes semnificativ de sănătate publică în prevenirea unei boli care poate fi fatală”, a spus oficialul FDA, Peter Marks, într-un comunicat.

Săptămâna trecută, acelaşi vaccin a primit un aviz favorabil din partea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA). Decizia finală a Comisiei Europene este aşteptată în următoarele luni.

După zeci de ani de cercetare a apărut primul vaccin

VRS este un virus foarte răspândit şi foarte contagios, cel mai bine cunoscut pentru că provoacă bronşiolită (infecţia bronhiilor mici) la copii mici în timpul iernii. Dar afectează şi adulţii şi poate fi periculos pentru bătrâni atunci când degenerează într-o infecţie respiratorie (bronşiolită sau pneumonie).

Ne puteți urmări și pe Google News

După zeci de ani de cercetare, o cursă este angrenată între mai multe grupuri farmaceutice pentru a câştiga această piaţă care promite să fie profitabilă. Laboratoarele Pfizer şi Moderna dezvoltă fiecare un vaccin VRS pentru vârstnici. Pfizer a spus că se aşteaptă la o decizie a FDA din SUA cu privire la aprobarea sa în mai.

Potrivit autorităţilor sanitare din SUA, acest virus provoacă decesul a între 6.000 şi 10.000 de persoane cu vârsta de 65 de ani şi peste în Statele Unite în fiecare an şi între 60.000 şi 160.000 de spitalizări. GSK a declarat că vaccinul său va fi disponibil începând cu următorul sezon epidemic din acest an.

Efectele secundare au fost în principal oboseală, dureri musculare sau dureri de cap

Aprobarea vaccinului GSK se bazează pe un studiu clinic pe aproximativ 25.000 de participanţi, dintre care jumătate au primit vaccinul şi cealaltă jumătate un placebo. S-a constatat că vaccinul este eficient în proporţie de 83% în prevenirea infecţiilor tractului respirator inferior.

Într-un alt studiu mai mic, un participant a dezvoltat sindromul Guillain-Barré, o afecţiune neurologică rară, la nouă zile după ce a primit vaccinul Arexvy. FDA a cerut GSK să continue să efectueze studii pentru a monitoriza acest risc.

În fiecare iarnă, bronşiolita este în centrul atenţiei, dar despre aceasta s-a vorbit în mod deosebit anul trecut, în contextul încheierii izolărilor legate de Covid-19, şi deci al circulaţiei crescute a virusurilor.

Statele Unite şi Europa au fost deosebit de puternic afectate, în special bebeluşii, care au evitat să fie expuşi în timpul pandemiei de Covid.

La sfârşitul anului 2022, Uniunea Europeană a aprobat şi un tratament preventiv pentru bronşiolită dezvoltat în comun de AstraZeneca şi Sanofi. Destinat sugarilor, nirsevimabul nu este strict vorbind un vaccin, ci funcţionează preventiv, informează euro.eseuro.com.