Unul dintre creatorii vaccinului rusesc anti-Covid a fost găsit mort în apartamentul în care locuia
- Iulia Moraru
- 3 martie 2023, 20:45
Andrei Botikov, care a participat la crearea vaccinului Sputnik V, a fost găsit mort în apartamentul în care locuia. În urma cercetărilor s-a stabilit că a fost ucis.
Anunțul a fost făcut de comitetul pentru Anchetă din Rusia. Botikov era cercetător științific principal la Centrul național de cercetări pentru epidemiologie și microbiologie „N. F. Gamaleya” și avea doar 29 de ani.
Cine l-a ucis pe cercetător
Trupul neînsuflețit a fost găsit într-un apartament dintr-un bloc de locuințe din strada Rogova din Moscova. S-a descoperit ulterior că acesta a fost ucis chiar de proprietarul apartamentului, în vârstă de 47 de ani, în urma unui dispute.
Într-un atac de furie, bărbatul, care s-a ascuns ulterior, l-a atacat pe Botikov și l-a strâns de gât cu o curea, până a murit. În cele din urmă, criminalul a fost capturat de Poliție. În timpul interogatoriului, bărbatul și-a recunoscut vina și s-a ales cu dosar penal, urmând să-și afle în curând pedeapsa.
Primul vaccin împotriva Covid-19 a fost rusesc
Sputnik V a fost primul vaccin anti-Covid din lume. El a apărut în august 2020, la doar șase luni de la izbucnirea pandemiei. Oficialii de la Moscova s-au gândit să-l numească „Sputnik V”, cu referire la satelitul sovietic „Sputnik I”, primul dispozitiv spațial amplasat pe orbită, în anul 1957.
„În această dimineață, pentru prima dată în lume, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat. Știu că este destul de eficient, oferă o imunitate durabilă”, a declarat atunci Vladimir Putin, potrivit româniatv.net. Imediat după, au apărut informații că Rusia ar fi furat formula pentru vaccinul AstraZeneca și ar fi folosit-o pentru a-și dezvolta propriul vaccin anti-coronavirus.
Informațiile ar fi venit de la serviciile de securitate britanice care ar avea dovezi că unul dintre spionii lui Vladimir Putin a reușit să fure date vitale de la compania anglo-suedeză, inclusiv formula vaccinului.
Vaccinul Sputnik-V a folosit o tehnologie similară celei cu care a fost gândit și dezvoltat vaccinul Oxford/AstraZeneca. Potrivit investigațiilor realizate de publicațiile internaționale, datele ar fi fost furate fizic de un spion, iar serviciile de securitate ar fi convinse că rușii au reușit să copieze formula vaccinului.