IRONIA SORȚII! Cum a ajuns Fiscul din Ploiești să se mute mute într-unul din BLOCURILE confiscate ale lui SOV. ESTE O PREMIERĂ!

IRONIA SORȚII! Cum a ajuns Fiscul din Ploiești să se mute mute într-unul din BLOCURILE confiscate ale lui SOV. ESTE O PREMIERĂ!

Premieră în lumea justiției! Un imobil de 9 etaje în suprafața totală de 2.155 de mp, confiscat în favoarea statului în baza sentinței din dosarul prăbușirii Fondului Național de Investiții, în care a fost implicat Sorin Ovidiu Vîntu, urmează să fie transmis cu titlu gratuit Ministerului Finanțelor. Și, mai apoi, Fiscul din Ploiești urmează să amenajeze acolo un sediu secundar. Reamintim că este pentru prima data cand un astfel de imobil, confiscat în favoarea statului, urmează să fie reutilizat și transmis unei instituții publice. Marți șefa DNA, Codruța Kovesi, s-a arătat nemulțumită de recuperarea prejudiciilor din dosare, precizând totodată că aceasta este prioritatea DNA.

Directorul Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), Cornel Calinescu, a facut anuntul la o dezbatere la care au luat parte magistrati, diplomati si reprezentanti ai Fiscului, pe tema recuperarii prejudiciilor, potrivit informațiilor ziare.rom.

PRIMA ÎNTÂLNIRE după cererea de REVOCARE. Kovesi, chemată la Ministerul Justiției de Toader. Șefa DNA, DECLARAȚII DURE despre RECUPERAREA PREJUDICIILOR din dosare

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de imobile confiscate de instanta, si care stau nefolosite, este cel al fostului sediu Grivco si al fostului sediu al Antenei 3, ambele din Bucuresti, confiscate de stat in urma condamnarii lui Dan Voiculescu in Dosarul ICA.

Șefa DNA, reacție dură despre recuperarea prejudiciilor

Ne puteți urmări și pe Google News

La evenimentul de marti, sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a aratat ca institutiile care au competenta de a recupera banii sau bunurile considerate a fi prejudicii ar trebui sa se comporte ca un bun administrator.  "Daca vorbim de imobile, aveam foarte multe institutii care platesc chirie. De ce un imobil confiscat nu poate fi dat in folosinta unei institutii pentru a economisi chiria?", s-a intrebat Kovesi.

Pe când o Hotărâre de Guvern în acest sens?

Potrivit raportului ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate), in anul 2017, Agentia a fost sesizata cu un numar total de 17 cereri de reutilizare a unor imobile, dintre care doar 3 vizau bunuri individualizate. Din cele trei cereri, doua au fost respinse, iar una admisa.

Cu privire la cererea admisa, ANABI a demarat procedurile de reutilizare publica a unui imobil confiscat prin propunerea initierii de catre Ministerul Finantelor Publice a unei hotarari de Guvern privind transmiterea cu titlu gratuit in domeniul public al statului si in administrarea unei institutii publice (ANAF), in scopul utilizarii ca sediu secundar.

Este vorba despre un imobil alcatuit din teren in suprafata de 480 mp si constructie cu regim de inaltime S+P+9 in suprafata utila totala de 2.155,72 mp, situat in strada Gheorghe Doja din Ploiesti (Prahova).  Imobilul a ajuns in posesia statului prin confiscare speciala in dosarul caderii FNI, in care Sorin Ovidiu Vintu a fost condamnat definitiv la 8 ani de inchisoare.

Ce sechestre s-au pus in 2017

Din analiza datelor comunicate de ANABI pe parcursul anului 2017, rezulta ca parchetele si instantele au pus in 2017 masuri asiguratorii pentru 725.389.377,86 lei - sume de bani indisponibilizate in conturi (inclusiv contul unic ANABI), 4.610 imobile si 258 bunuri mobile cu valoare individuala de peste 15.000 euro, potrivit surselor citate.

Pe parcursul anului 2017, ANABI a inregistrat primele trei solicitari de preluare in administrare a bunurilor mobile cu valoare individuala mai mare de 15.000 de euro. Astfel, in prezent, Agentia administreaza 10 autoturisme si un ceas cu o valoare totala de aproximativ 300.000 de euro. De asemenea, Agentia este in proces de identificare a unor capacitati de stocare adecvate pentru preluarea a 264.982 litri de vin.

Cât s-a recuperat în cinci ani

Din 2013, a mai spus Kovesi au fost recuperate 2 miliarde de euro in 5 ani in care bugetul pentru astfel de activități a fost de 2 milioane de euro si 2,7 milioane de euro..

Închisoare sau pierderea averii?

"Experienţa din ultimii ani îmi arată că s-a reusit, dar sa vedem ce se intampla cu banii indisponibilizati. Cand vorbim de recuperarea prejudiciilor, confiscarea sumelor poate duce la acest rezultat. Am citit un studiu european care spunea ca inculpatii prefera sa petreaca timp in puscarie, dar sa nu li se ia averea. Lucru care sa se confirme. In ultimii ani, din punct de vedere al legislatiei s-au facut pasi importanti, iar elementul  care a facut schimbarea a fost introducerea confiscarii extinse.

Probabil rezultatele nu sunt spectaculoase, dar CCR a decis ca legea nu poate sa produca efecte retroactive. Atat ca procuror general, cat si ca procuror sef DNA, am considerat ca recuperarea prejudiciului constitutie o prioritate.Ne-am propus sa infiintam un compartiment format din politisti specialisti, care are ca princ atributie dublarea inestigatiei penale cu una financiara. Poate verifica conturi bancare, proprietati, nu doar in romania, ci si in strainatate.", a spus Kovesi.