Premieră în sistemul medical. O pacientă COVID a născut patru copii sănătoși

Premieră în sistemul medical. O pacientă COVID a născut patru copii sănătoși

O premieră a fost înregistrată în sistemul medical românesc, după ce o pacientă însărcinată, infectată cu SARS-CoV-2, a născut patru copii perfect sănătoși.

Premieră în sistemul medical românesc. O femeie infectată cu coronavirus a născut patru copii sănătoși. S-a întâmplat la Iași, pe 9 martie.

Femeia, în vârstă de 37 de ani, infectată cu coronavirus, era gravidă în 34 de săptămâni cu sarcină cvadruplă. Deși era bolnavă de COVID-19, femeia a născut patru patru copii perfect sănătoși. Proaspăta mămică este pacientă la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” din Iaşi.

De altfel, anunțul a fost făcut de reprezentanții spitalului, printr-un comunicat de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pe data de 9 martie 2021, echipa medicală a Spitalului Clinic de Obstetrică–Ginecologie «Elena Doamna» din Iași a rezolvat un caz în premieră pentru România. Cel al unei paciente de 37 de ani, gravidă în 34 de săptămâni, cu sarcină cvadruplă”, se arată în comunicatul de presă.

Premieră în sistemul medical românesc

Potrivit documentului, nașterea s-a făcut prin cezariană, în condițiile în care pacienta prezenta mai multe afecțiuni.

„Pacienta prezenta infecție cu SARS - CoV- 2, cu trombocitopenie, cât și defect septal atrial operat în antecedente. Echipa de medici obstetricieni, anesteziști și neonatologi au extras prin operație cezariană 4 copii de sex masculin cu greutăți între 1400 și 1800 de grame. Aceștia s-au adaptat bine la viața extrauterină.

Pacienta a evoluat bine din punct de vedere medical. Starea ei, în acest moment, fiind una stabilă. Mama a primit cu bucurie venirea pe lume a celor 4 fii, pentru care avea deja pregătite numele.  Personalul medical transmite felicitări și multă sănătate întregii familii”, se arată în comunicatul de presă al spitalului.

O femeie infectată cu SARS-CoV-2 a născut patru copii sănătoși

Medicul Carmen Dorobăț a precizat că anticorpii de la mama infectată s-au transmis ulterior la copii. Potrivit spuselor sale, o mamă care a avut infecția și care a format anticorpii îi transmite bebelușului inclusive prin lactație.

„Ceea ce este sigur e că acești anticorpi de la o mamă, care a fost bolnavă, se transmit ulterior la copil. Posibilitatea de transmitere a virusului de la mamă la făt non-aerogen nu s-a evidențiat. Posibilitatea de transmitere aerogenă e cea mai plauzibilă și intervine în cazurile în care copiii devin pozitivi imediat după naștere.

O mamă care a avut infecția și care a format anticorpii transmite anticorpii inclusiv prin lactație, ceea ce e de bun augur pentru protecția copilului“, a precizat medicul Carmen Dorobăț, conform presei locale.