Evenimentul Zilei > Sport > Premieră în istoria fotbalului. Cupa Africii pe Naţiuni s-ar putea desfăşura în afara „Continentului Negru”
Premieră în istoria fotbalului. Cupa Africii pe Naţiuni s-ar putea desfăşura în afara „Continentului Negru”

Premieră în istoria fotbalului. Cupa Africii pe Naţiuni s-ar putea desfăşura în afara „Continentului Negru”

Cupa Africii pe Naţiuni, programată în perioada 17 ianuarie-8 februarie 2015, se află în „stand by”, după ce Federaţia Marocană de Fotbal a refuzat să mai organizeze competiţia continentală, din cauza epidemiei de Ebola. Alături de Egipt, Gabon sau Nigeria, Qatarul se află surprinzător pe lista posibilelor „ţări-gazdă”.

Preşedintele Confederaţiei Africane de Fotbal, camerunezul Issa Hayatou ( 68 de ani), a declarat că forul pe care îl conduce nu a luat în calcul amânarea turneului, aşa cum au sugerat marocanii, pentru că ar fi creat un precedent periculos: „Dacă am amâna competiţia, le-am permite tuturor să ceară întârzierea viitoarelor turnee, şi astfel ne-am pierde credibilitatea. Va dăuna sponsorilor şi partenerilor. Toată lumea va spune că nu suntem pregatiţi, iar Confederaţia Africană de Fotbal va avea de suferit. Timp de 57 de ani am construit acest eveniment, care este mândria africanilor. Avem acest festival o dată la doi ani şi nu vrem să distrugem toată munca depusă până acum. Faptul că marocanii vor organiza Campionatul Mondial al Cluburilor, cu doar 25 de zile înaintea Cupei Africii pe Naţiuni, ne determină să avem dubii asupra motivelor invocate de Federaţia Marocană”, a spus Hayatou. Ajutorul ar putea veni din afara „Continentului Negru”. Oficialii Qatarului, „ţara-gazdă” a Mondialului din 2022, ar fi fost contactaţi de şefii Confederaţiei Africane de Fotbal pentru a organiza Cupa Africii pe Naţiuni. Într-un interviu acordat agenţiei „French Press”, vicepreşedintele Federaţiei Qatareze de Fotbal, Saud Al Muhannadin, a negat această informaţie: “Ar fi ilogic, ştirea este falsă.” Aproximativ 5000 de personae au decedat din cauza virusului Ebola, cele mai afectate ţări africane fiind Guinea, Liberia şi Sierra Leone.