Evenimentul Zilei > International > Preluăm modelul Franţei? Măsuri istorice luate azi la Paris. News alert
Preluăm modelul Franţei? Măsuri istorice luate azi la Paris. News alert

Preluăm modelul Franţei? Măsuri istorice luate azi la Paris. News alert

Epidemia de Coronavirus impune măsuri extreme pe toate planurile, inclusiv în cel economic. Mai-marii Franţei au decis marţi, 17 martie,că vor mobiliza 45 de miliarde de euro pentru măsurile de criză în favoarea companiilor franceze.

Conform Agerpres, măsură este luată în contextul în care este de aşteptat ca economia franceză să se contracte cu 1% în acest an din cauza epidemiei cauzate de Coronavirus. Anunţul a fost lansat marţi de ministrul de Finanţe francez Bruno Le Maire, citat de Reuters.

„Nu dorim falimente”, a fost eplicaţia dată de Le Maire pentru postul de radio RTL. Amintim că luni, 16 martie, preşedintele Emmanuel Macron a afirmat că guvernul va garanta credite în valoare de 300 de miliarde de euro pentru a ajuta companiile să depăşească actuala criză provocată de epidemia COVID-19.

De asemenea, liderul de la Paris a menţionat că Uniunea Europeană îşi va închide „de marţi la prânz” frontierele cu exteriorul timp de 30 de zile, iar deplasările care nu sunt esenţiale vor fi interzise pe teritoriul Franţei. Totul pentru limitarea propagării pandemiei de Coronavirus. „Adunările în aer liber, reuniunile familiale sau amicale nu vor mai fi permise. Întâlnirile cu prietenii în parc sau pe stradă nu vor mai fi posibile”, a explicat Macron.

În plus, preşedintele Franţei a anunţat amânarea celui de-al doilea tur al alegerilor municipale, prevăzut iniţial pentru 22 martie. Data la care ar trebui reluată procedura nu a fost încă anunţată, dar un lucru este clar: la primul tur care s-a desfăşurat duminică a fost absenteism masiv.
A fost afectată inclusiv controversata reformă a sistemului de pensii, suspendată la rândul ei din cauza temerilor legate de Coronavirus. Următorul pas la care s-a gândit Macron? Acesta a spus că guvernul va prezenta un proiect de lege în faţa parlamentului pentru a-i acorda puteri de urgenţă strict limitate la combaterea epidemiei de Coronavirus.