Prejudiciezi statul şi ajungi demnitar!

Prejudiciezi statul şi ajungi demnitar!

Ce sancţiune primeşte un funcţionar public, după ce negociează un contract de achiziţii care aduce statului prejudicii de peste un milion de lei? Răspuns: E avansat secretar de stat la Ministerul Culturii.

Sergiu Nistor, actualul secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), a fost avansat recent în această funcţie după ce, în iulie 2006, pe când era Comisar pentru "Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană - 2007", a făcut parte din echipa condusă de fostul ministru Adrian Iorgulescu, care a produs statului un prejudiciu de peste un milion de lei, din cauza atribuirii ilegale a unui contract de achiziţie publică. La doar câteva luni, valoarea acestui contract a fost mărită printr-un act adiţional, catalogat ca ilegal de către inspectorii Curţii de Conturi a României (CCR), care a avut la bază un proces verbal de negociere aprobat de Sergiu Nistor. Dosarul achiziţiei, trimis la Parchet Pe 14 iulie 2006, MCPN a încheiat cu grupul de firme SC Generic Audiovizual SRL - GAV SRL contractul nr.3538, care a avut ca obiect "Strategia de comunicare, promovare şi servicii integrate de campanie de comunicare şi promovare a Programului Sibiu, Capitală Culturală Europeană - 2007", în valoare de 3,83 milioane de lei. Inspectorii CCR care au verificat acest contract susţin că modul de achiziţie, atribuire şi încheiere a acestuia s-a efectuat cu încălcarea legii. Reprezentanţii CCR afirmă că modul în care echipa ministerului, din care a făcut parte şi actualul secretar de stat Sergiu Nistor, a elaborat documentaţia de atribuire cu încălcarea prevederilor art.61 din OUG nr.60/2001. După anularea primei licitaţii, contractul a fost câştigat de GAV SRL, care a avut cea mai mare ofertă din cele patru firme participante la licitaţie. După ce au verificat dosarul firmei câştigătoare, inspectorii CCR au concluzionat în raportul lor că oferta depusă de GAV SRL nu este conformă cu caietul de sarcini. După parafarea contractului cu Ministerul Culturii, GAV SRL a încheiat şase contracte cu firme subcontractante, fără să aibă acceptul ministerului. Inspectorii au stabilit că responsabilitatea pentru încheierea ilegală a acestui contract revine unei echipei din care a făcut parte şi secretarul de stat Sergiu Nistor. CCR a trimis dosarul la Parchet. Pe 14 noiembrie 2006, contractul cu GAV a fost prelungit printr-un act adiţional privind achiziţionarea reclamei stradale de mari dimensiuni, în valoare de aproape 1,2 milioane de lei. Şi acesta a fost încheiat ilegal, potrivit raportului CCR, care menţionează că actul adiţional a avut la bază o notă de fundamentare aprobată de fostul ministru Adrian Iorgulescu şi de către Sergiu Nistor. Ilegalitatea constă în faptul că obiectul acestuia nu a fost inclus în contractul iniţial. "Alt­fel spus, prin actul adiţional au fost majorate cantităţile unor produse în valoare de 1.194.594 lei cu TVA, care nu fuseseră iniţial achiziţionate", explică inspectorii CCR.

Nistor dă vina pe alţii Întrebat de inspectorii Curţii de Conturi a României (CCR) cum explică încheierea actului adiţional, actualul secretar de stat Sergiu Nistor (foto) a dat vina pe colegii săi din comisia de negociere. "Răspunsul dat de domnul Sergiu Nistor nu a adus clarificări echipei de control, deşi domnia sa era persoana cea mai îndreptăţită ca, la momentul aprobării Procesului verbal de negociere, să cunoască modul în care comisia de negociere a evaluat şi negociat preţul actului adiţional", menţionează inspectorii în raportul de control. Rămâne un mister pentru ei modul în care reprezentanţii Ministerului Culturii şi Cultelor au stabilit cuantumul actului adiţional: "Menţionăm că niciunul dintre membrii comisiei de evaluare şi nici secretarul de comisie nu ne-au putut pune la dispoziţie documente care să probeze şi să explice modul cum a fost negociată suma de 1.194.594 de lei".

Ne puteți urmări și pe Google News