Predoiu consideră că PSD și-a schimbat poziția în discursul public mai mult din nevoie.

Zilele trecute, ministrul justiției a atras un val de critici la adresa Guvernului PNL, atunci când a spus care sunt piedicile în calea abrogării recursului compensatoriu.

„Și săptămâna trecută am spus că această lege trebuie înlocuită, reticența mea a fost legată de ordonanță de urgență. Se face, iată, prin asumare de răspundere, și am mai adăugat atunci că ea trebuie însoțită de un pachet de măsuri, care a fost decis azi de către Biroul Național Liberal și care va fi aprobat și de către Guvern. De altfel, parte din aceste măsuri au fost aprobate săptămâna trecută într-un memorandum în care Guvernul s-a angajat să finanțeze posturi suplimentare, 600 de locuri, în sistemul de probațiune. Urmează și alte investiții în sistemul penitenciar, astfel încât să îmbunătățim rapid condițiile de detenție și să eliminăm acest subiect de pe agendă prin rezolvarea lui. Deci, aceste lucruri le-am avut în vedere săptămâna trecută.

Reacția PSD, care a anunțat că vrea să anuleze recursul compensatoriu prin Parlament, este un semn că decizia PNL a fost corectă și că PNL a preluat inițiativa pe majoritatea temelor de pe agenda publică, este un semn că Guvernul merge în direcția corectă”, a comentat ministrul Predoiu. „Este o reacție a PSD-ului pus în defensivă, care de bunăvoie n-a procedat la astfel de măsuri timp de aproape doi ani de zile, timp în care parlamentarii PNL, și ai USR, și ai altor partide, PMP, au solicitat sistematic abrogarea acestei legi”, a declarat Cătălin Predoiu, luni seară, la Digi24.

Ministrul Cătălin Predoiu a fost surprins discutând, luni, pe un coridor, cu fostul ministru al justiției, Florin Iordache.

Ministrul Cătălin Predoiu a fost întrebat și despre faptul că a fost surprins, luni, pe un culoar din Parlament, stând de vorbă și dând mâna cu fostul ministru al justiției Florin Iordache.

„Erau oarecum intrigați de ce am luat această măsură. I-am spus că e o decizie politică și ne bucură faptul că a produs deja niște efecte. L-am informat asupra acestor chestiuni, care erau de fapt publice, a luat act, ne-am luat la revedere și ne-am văzut de treabă”, a explicat Cătălin Predoiu.

El crede că PNL i-a surprins pe cei de la PSD, în sensul bun, din punctul de vedere al cetățenilor. „E nevoie ca guvernul să-și impună această agendă și deja o face”, a mai spus Predoiu.

Conducerea Camerei Deputaţilor a introdus pe ordinea de zi a plenului de miercuri, la solicitarea PSD, mai multe proiecte de lege, printre care abrogarea recursului compensatoriu, abrogarea pensiilor speciale, eliminarea supraacizei la carburanţi şi cel privind transportului judeţean de călători.

Ministrul a făcut precizări și în legătură cu Secția Specială, explicând de ce nu se pot lua măsuri imediate de desființare a ei.

„Am despărțit în două chestiunile legate de legile justiției, și anume trei măsuri urgente privind prorogarea (amânarea) a intrării în vigoare a schemei de pensionare anticipată a magistraților, a trecerii de la completele de 2 la 3 judecători și a dublării stagiului de învățământ la INM, de la doi la patru ani. Sunt măsuri, din cauze obiective, pe care le-au explicat chiar cei din CSM. Acestea, pe de o parte, pot fi luate urgent, pentru că avem un punct de vedere scris a CSM.

Cea de-a doua măsură foarte importantă, legată de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, am spus că nu poate fi luată în acest moment, deci în luna decembrie, pentru că este în curs un proces de consultare a magistraților în sistemul judiciar, pe care l-a inițiat Ministerul Justiției, și pe de o parte, nu avem formal un punct de vedere, un aviz, al CSM, pentru că deocamdată nici n-am trimis acolo un proiect.

Or, noi am spus de la început că atunci când vom lua măsuri care au impact pe sistemul judiciar nu vom proceda așa cum a procedat PSD-ul – fără să întrebe sistemul judiciar, fără dezbatere publică, și vom face întâi aceste consultări.

Aici a fost, poate o explicație mai puțin elaborată, care poate a născut atâtea controverse, care, cred eu, între timp s-au lămurit. Dar faptul că vom intra să ‘operăm’ asupra SIIJ, prin acte normative, evident, nu are niciun dubiu. E în programul de guvernare al PNL, a fost reafirmat de către mine la audierile de la Parlament şi repetat de nenumărate ori. Numai că vrem s-o facem ca la carte”, a explicat Cătălin Predoiu.

Referitor la asumare a răspunderii și pentru Secția Specială, Cătălin Predoiu a declarat că nu poate spune acest lucru, pentru că este o decizie care se ia la nivel de premier și de foruri de conducere a PNL. În acest context, Predoiu nu a putut confirma nici dacă până la sfârșitul anului va exista o a doua asumare în ceea ce privește alegerea primarilor în două tururi și nici nu a putut da detalii despre modificarea OUG 114.