Un juriu al UE, prezent la Budapesta, a decis să avizeze candidaturile orașelor maghiare Györ, Debrecen și Veszprém pentru a participa la competiția în urma căreia va fi desemnată capitala culturală europeană în 2023.

Pe de altă parte, juriul Uniunii Europene a respins candidatura orașului Székesfehérvár, pe motiv că în filmul său de prezentare „Sunt prea mulți oameni albi fericiți, prea multe cruci și nu suficient de mulți imigranți”, informează site-ul 888.hu.

După ce a aflat decizia UE, primarul localității, Andras Cser-Palkovich, a organizat miercurea trecută o conferință de presă extraordinară. Edilul a dezvăluit că, la vizionarea clipului de prezentare al orașului său, unul din experții UE a exclamat:

„Este un film de propagandă pentru o Europă creștină și albă; toți sunt albi, fericiți și dansează pe străzi.”

Primarul a amintit și observațiile critice făcute de juriu despre clipul respectiv:

„I-au omis pe săraci și pe imigranți din film, dar în același timp erau prea multe cruci, biserici și, ceea ce era și mai rău, atitudinea orașului, care le privea pe acestea drept valori ale sale.”

Unul dintre membrii juriului, un politician belgian, s-a plâns de faptul că întreaga candidatură a Székesfehérvár se bazează pe culturile greacă, romană și iudeo-creștină.