Prăbușirea barajului de pe Nipru afectează grav alimentarea cu apă. Crimeea are deja probleme

Prăbușirea barajului de pe Nipru afectează grav alimentarea cu apă. Crimeea are deja problemeSursa foto: Dreamstime

Prăbuşirea barajului Kahovka din sudul Ucrainei a perturbat aproape sigur în mod sever principala sursă de apă proaspătă pentru peninsula Crimeea, a scris Ministerul britanic al Apărării, în cel mai recent raport informativ.

Peninsula primeşte cea mai mare parte a apei proaspete din Canalul Crimeii de Nord.

Până vineri, nivelul apei în rezervorul Kahovka scăzuse probabil sub punctul în care apa intră în canal, şi 1apa va înceta în curând să curgă spre Crimeea”, a scris ministerul britanic pe Twitter.

Aceasta va reduce disponibilitatea de apă proaspătă în sudul Hersonului şi în nordul Crimeii, deşi probabil că autorităţile ruse vor satisface necesităţile imediate ale populaţiei „folosind rezervoare, raţionalizarea apei, forarea de noi puţuri şi distribuirea de apă îmbuteliată din Rusia”, notează experţii militari britanici.

„Comunităţile atât de pe partea controlată de ruşi, cât şi de pe cea controlată de ucraineni ale Niprului revărsat se confruntă cu o criză sanitară cu acces limitat la apă sigură şi un risc crescut de boli cu transmitere pe calea apei”, mai scrie sursa citată.

Marea Britanie furnizează actualizări informative zilnice de la începutul războiului. Moscova acuză Londra de o campanie ţintită de dezinformare.

Nu se știe sigur cum s-a prăbușit barajul

Ucraina și Kremlinul s-au acuzat reciproc de aruncarea în aer a barajului centralei hidroelectrice Kakhovka, care a provocat inundații masive pe cursul inferior al râului Dnipro. Barajul a fost distrus pe 6 iunie, dar nu au apărut dovezi că distrugerea a fost intenționată.

Autoritățile americane intenționau să declasifice documente care să dovedească implicarea militară rusă în catastrofă, dar canalele oficiale au declarat că nu au dovezi concrete.

Experții nu au reușit să stabilească definitiv autorul distrugerii barajului, ceea ce a dus la speculații cu privire la trei scenarii posibile: una dintre părțile implicate în războiul dintre Rusia și Ucraina a distrus intenționat barajul sau barajul a cedat cumva în mod spontan. Singurul instrument analitic disponibil este de a determina cine beneficiază mai mult de pe urma inundațiilor de pe cursul inferior al Niprului. Totuși, prezența unui motiv nu dovedește vinovăția.