Povești din comunism. Nicolae Ceaușescu ar fi adoptat copiii din flori ai Elenei
- Ionel Sclavone
- 11 decembrie 2022, 13:09
Nicolae Ceaușescu i-ar fi înfiat pe Valentin și pe Zoie, aceștia fiind copiii Elenei Ceaușescu pe care i-ar fi avut în afara căsătoriei. Scenariul a fost lansat, pe vremea în care trăia, de fostul ministru de Externe și președinte al Consiliului de Miniștri, din perioada comunistă, Ion Gheorghe Maurer. Dacă teoria lui Maurer este reală, așa s-ar explica preferința lui Nicolae Ceaușescu pentru Nicușor, fiul cel mic, pe care a dorit să-l lase în locul său la conducerea țării.
Membru al Partidului Comunist din ilegalitate, din 1936, ulterior ministru de Externe și președinte al Consiliului de Miniștri, Ion Gheorghe Maurer a fost un apropiat al familiei Ceaușescu. El i-a cunoscut pe cei doi îndeaproape și se presupune că știa multe din secretele de familie ale acestora. În cartea „Maurer și lumea de ieri – Mărturii despre stalinizarea României”, publicată de Lavinia Betea, el a vorbit despre copiii cuplului dictatorial. Astfel, conform afirmațiilor sale, Elena avea deja doi copii, pe Valentin și pe Zoia, atunci când s-a căsătorit cu Nicolae Ceaușescu. Acesta i-a adoptat, singurul copil al cuplului fiind doar cel mic, Nicușor.
„Elena Ceaușescu, înainte de a se mărita cu el (cu Nicolae Ceaușescu – n. red.), a trăit nu știu cu câți. A făcut și doi copii – nu știu cu cine – o fată și un băiat. Când Ceaușescu a ieșit, în ʼ44, în lume, ea s-a agățat de el. Și s-a agățat așa de bine că a luat-o de nevastă. Ceaușescu i-a adoptat copiii pe care i-a facut cu alții și i-a mai făcut și el un copil, pe Nicușor. Mai târziu, mi-am dat seama că acestă femeie îl stăpânește în așa măsură pe Ceaușescu, încât, de fapt, ea conduce. El nu face decât ceea ce spune ea. Și că, probabil, ea hotărâse ca el să exercite conducerea sub forma unei stăpâniri dictatoriale.pre formarea acestui celebru cuplu al istoriei contemporane?”, a povestit fostul demnitar comunist.
Potrivit acestuia, Nicolae Ceaușescu i-ar fi crescut pe Valentin și Zoie ca și cum ar fi fost copiii săi naturali.
„I-a adoptat Ceaușescu atunci când s-a însurat cu ea. Dar nu spuneau, probabil, că nu sunt și-ai lui să nu bârfească țara românească despre ea că n-a luat-o Ceaușescu fecioară!”, a povestit Ioan Gheorghe Maurer în cartea publicată de Lavinia Betea.
Când s-au născut copiii lui Nicolae Ceaușescu
Conform informațiilor publice, cei doi copii mai mari ai cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu sunt născuți după anul 1944, când acesta a ieșit din închisoare. De menționat că, potrivit informațiilor publice, Nicolae Ceaușescu a făcut închisoare în mai multe rânduri, ultima oară fiind eliberat, după un an petrecut în lagărul de la Târgu Jiu, în preajma zilei de 23 august 1944.
În urma alegerilor, din 1946, el a fost ales deputat de Olt, după care timp de aproape 10 ani a deţinut diferite funcții importante, în Ministerul Agriculturii şi în Ministerul Forţelor Armate, făcând parte şi din Prezidiul Marii Adunări Naţionale.
Cei doi copii mai mari ai săi și ai Elenei Ceaușescu, Valentin și Zoie sunt născuți cam în această perioadă, nu înainte de 1944, când se presupune că se afla la închisoare. Astfel, Valentin Ceaușescu, fiul cel mare, a fost născut în 17 februarie 1948, iar Zoie, fiica mijlocie s-a născut un an mai târziu, pe 28 februarie 1949.
La distanță mică de cei doi, în 1951, pe 1 septembrie, s-a născut și cel de-al treilea copil Nicu Ceaușescu.
Zvonuri ale activiștilor comuniști
Informațiile despre faptul că cei doi copii mai mari, Zoie și Valentin, nu ar fi fost ai lui Nicolae Ceaușescu ci doar ai Elenei, proveniți din relații extraconjugale au fost infirmate, într-o altă carte, de istoricul Adrian Cioroianu. Acesta a precizat că este vorba doar de zvonuri, lansate de activiști, înainte de 1989, din invidie sau, poate din alte motive.
„(…) Potrivit zvonurilor, Valentin ar fi fost fie înfiat de soții Ceaușescu, fie ar fi fost doar copilul Elenei Ceaușescu, rezultat dintr-o aventură a ei cu un alt bărbat, cândva în primăvara anului 1947”, consemna istoricul Adrian Cioroianu.
În anii totalitarismului, a precizat istoricul, activiștii bârfeau pe seama cuplului dictatorial, unul dintre cele mai răspândite zvonuri fiind legat de Valentin Ceaușescu și de nașterea acestuia.
„Este adevărat că mai mulți lideri comuniști – precum Paul Niculescu-Mizil, George Macovescu și alții – au înfiat copii. Dar adevărul este că Nicolae Ceaușescu nu a făcut acest lucru. Soții Nicolae și Elena Ceaușescu s-au căsătorit în anul 1945 – după ce se pare că se cunoscuseră încă din 1939. După toate informațiile serioase de care dispun istoricii, toți cei trei copii – Valentin, Zoe și Nicu – au fost copiii lor. Ca și zvonul privind homosexualitatea lui Nicolae Ceaușescu, și acest zvon privindu-l pe Valentin Ceaușescu este doar o bârfă răutăcioasă”, a istorisit Adrian Cioroianu în cartea „Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor”, apărută la editura Curtea Veche în 2013.
Ioan Gheorghe Maurer, scurtă biografie
Ion Gheorghe Maurer s-a născut pe 23 septembrie 1902 și a murit pe 8 februarie 2000. El a fost un politician comunist, prim-ministru al României în perioada 1961-1974, președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Române în perioada 11 ianuarie 1958 - 21 martie 1961. În anul 1937 a devenit membru al Partidului Comunist din România și a fost numit ministru de externe în 1957, în guvernul condus de Chivu Stoica. Un an mai târziu, în 1958, a fost ales președinte al Prezidiului Marii Adunări Naționale.
După moartea lui Gheorghe Gheorghiu Dej, în anul 1965, Maurer, împreună cu Emil Bodnăraș și Manea Mănescu s-au numărat printre cei care l-au sprijinit pe Nicolae Ceaușescu împotriva lui Gheorghe Apostol să preia conducerea partidului comunist. În anii care au urmat, a contribuit la consolidarea puterii lui Nicolae Ceaușescu. Ca prim-ministru, în cinci guverne succesive, din 21 martie 1961 până la 28 martie 1974, a făcut numeroase vizite în străinătate.
În 1972, în aceeași zi când Ceaușescu îi îndemna pe activiștii comuniști să lupte pentru realizarea planului cincinal în 4 ani și jumătate, Maurer a surprins opinia publică prin discursul său de la Cluj. El a declarat, atunci, „Mai bine mai puțin, dar mai bine”. A fost momentul în care a început marginalizarea sa și ascensiunea Elenei Ceaușescu. De altfel, doi ani mai târziu, la ședința CC al PCR din 25-26 martie 1974, au fost îndepărtați din funcții mai mulți potențiali adversari ai lui Nicolae Ceaușescu. Maurer a fost scos la pensie la cerere, pe motiv de boală.