Povestea unei imagini uimitoare - Românul care a prins avionul în eclipsă

Povestea unei imagini uimitoare - Românul care a prins avionul în eclipsă

Cea mai reuşită fotografie a eclipsei parţiale de Soare din 4 ianuarie 2011 a fost surprinsă de un român, consideră celebra revistă de astronomie Sky&Telescope. Fotograful, care "vânează" eclipse de vreo cinci ani, spune că a avut un car de noroc.

Care sunt şansele să fotografiezi o eclipsă şi, în acelaşi timp, un avion să treacă prin dreptul Soarelui? Cred că destul de mici. Aşa a gândit şi editorul Sky&Telescope când a ales fotografia lui Cătălin Păduraru drept cea mai bună imagine a eclipsei parţiale de Soare din 4 ianuarie 2011. Într-un interviu pentru evz.ro, Cătălin povesteşte cum s-a îndrăgostit de aştri, cum a mers în China pentru a fotografia o eclipsă de Soare şi cum a rămas mut când a văzut avionul pe conturul solar.

evz.ro: Felicitări pentru fotografie! Cum ai prins-o? Cătălin Păduraru: A fost noroc. E aproape imposibil de plănuit. Poate dacă te duci lângă un aeroport atunci când e o eclipsă şi aştepţi un moment bun. Eu eram cu un prieten în maşină, iar, înainte să fac fotografia, chiar mă întreba care sunt şansele să prinzi ceva trecând prin faţa Soarelui. Eu i-am spus că e imposibil. Nici acum nu îmi vine să cred.

Unde erai? La toate ieşirile astea, pentru un eveniment astronomic, eu le zic expediţii. Expediţii de observare de Soare, de meteori etc. Poate e exagerat, dar aşa le zic. În dimineaţa zilei de eclipsă, am plecat cu maşină pe autostrada spre mare (n.r. A2). Când am văzut că se apropie un front de nori, am oprit un pic maşina, am pus trepiedul şi am făcut din fugă câteva poze. Ne gândeam că e posibil ca norii să nu ne permită să vedem restul eclipsei. Apoi ne-am întors şi, cu jumătate de oră înainte de totalitate, am oprit undeva pe autostradă, pe banda de urgenţă. Ne-au văzut cei de la administraţia autostrăzii, ne-au întrebat ce facem, le-am explicat. Ne-au înţeles, dar ne-au zis "Faceţi, dar nu staţi prea mult, că e periculos". Şi ne-au lăsat. Am stat puţin acolo şi apoi am mers la Fundulea (localitate la 30 de kilometri de Bucureşti, în Călăraşi - n.r.).

Ne puteți urmări și pe Google News

Când ai văzut avionul? Eram la aparat, declanşam. La astfel de fotografii pui aparatul pe un trepied şi faci 2-3 declanşări la 2-3 minute. Şi, după fiecare expunere, mă uitam prin vizorul aparatului. Când am văzut avionul am declanşat prima dată şi apoi încă o dată. A ieşit această imagine, surprinsă prin ceaţă. Dacă eram mai atent, puteam să prind avionul şi în mijlocul Soarelui.

Prin ceaţă? Ce unelte ai folosit? Un telescop (Vixen VMC110L), aparatul foto (Canon 40D) şi un trepied. Şi aici a fost ceva noroc. Şi ceva ciudat. Aparatul era legat de telescop printr-un tub adaptor. În mod normal, când faci imagini astronomice prin ceaţă ai nevoie de un filtru. Eu am ales să îl dau jos. Şi totuşi a ieşit imaginea asta.

Încă un pic de noroc. E cea mai spectaculoasă fotografie astronomică a ta? Eu sunt un fotograf amator. Fac 26 de ani peste câteva zile şi fac un masterat în Fizică Teoretică, la Măgurele. Aşa că mă bucur enorm că imaginea mea a fost aleasă de Sky&Telescope. Mă aştept ca imaginea să apară şi în galeria din revista tipărită. Nici nu mă gândeam că o imagine a mea o să apară acolo! Îmi plac imaginile publicate de ei foarte mult. Am trimis-o şi la NASA. Din punctul acesta de vedere, e cea mai spectaculoasă. Eu aş pune-o pe locul 1 sau 2. O altă imagine care mi-a plăcut mult a fost una din timpul unei ploi de stele. Pe ea, se poate observa urma, dâra luminoasă lăsată de meteor. Perseide, 2008. Sursa: Cătălin Păduraru, www.astrosnake.com

Pe site-ul tău, văd imagini de la mai multe eclipse. Unde erai în 1999, la eclipsa totală, şi când te-ai apucat de pozat eclipse? În 1999, eram în Piaţa Revoluţiei. Ştiu că era un grup mare, parcă era un concert organizat special de eclipsă. Am văzut-o prin ochelari de eclipsă. În 2002 am mers într-o tabără de astronomie. Şi mi-a plăcut imediat. Când am văzut pentru prima dată Luna prin telescop, nu m-am mai dezlipit de el vreo 5 minute. Strigam pe-acolo "Ce mişto e!". Apoi, mi-am făcut telescopul meu. Mi-a trimis un prieten din State piesele optice, iar în rest am luat eu un tub de canalizare. Şi am văzut multe cu el. Când nu prea mai aveam la ce să mă uit pe cer şi să mă dea pe spate (nu aveam cum să îmi cumpăr instrumente astronomice profesioniste), am trecut la fotoastronomie. "Vânez" eclipse din 2005. Am prins vreo 4-5 de Soare şi 5-6 de Lună.

Ai mers până în China pentru eclipsa totală din 2009. Şi nu am prins faza de totalitate. Din cauza nebulozităţii, a fost un front de nori. Au stat norii înainte şi după fază finală.

Sursa: Cătălin Păduraru, www.astrosnake.com

Aşadar, ai avut o "parţială" şi atunci? Da, singura eclipsă totală pe care am văzut-o e cea din România. Dar atunci nu începusem cu fotoastronomia. Însă plănuiesc o expediţie în Australia, pentru eclipsa totală din 2012. Apoi vreau să merg în Islanda, în 2015, apoi în America... De ce faci asta? La vânătoarea de eclipse mă refer. E un scop în viaţă. Îmi place să şi călătoresc. Când am fost în China, am stat mai multe zile, am vizitat foarte mult prin jurul Shanghaiului. E visul meu să merg odată în America. Iar, dacă merg la eclipsă, fac două lucruri deodată. Desigur, în viaţă vrei o familie, copii, dar trebuie să ai şi alte scopuri. Acesta e al meu. Cum alţii aleargă maratoane pe alte continente. Da, cam aşa ceva.

Eclipsa parţială de Soare din 4 ianuarie s-a văzut şi în România. Imagini incredibile cu acest fenomen au fost surprinse de fotografi amatori şi profesionişti din zeci de ţări. Potrivit Institutului Astronomic Amiral "Vasile Urseanu", din Bucureşti, aceasta este singura eclipsă de Soare de care se vor bucura românii în următorii patru ani.