Evenimentul Zilei > Justitie > Povestea șefului RA-APPS care a supraviețuit peste patru guverne și a fost încătușat de DNA
Povestea șefului RA-APPS care a supraviețuit peste patru guverne și a fost încătușat de DNA

Povestea șefului RA-APPS care a supraviețuit peste patru guverne și a fost încătușat de DNA

Șeful RA-APPS a fost turnat la DNA de fostul președinte al CJ Buzău. Printr-o firmă de construcții condusă de un prieten, Georgian Surdu a primit un contract public de 11 milioane de euro

 

 

Șșeful Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Georgian Surdu, a fost reținut aseară de DNA pentru 24 de ore. Procurorii spun că ar conduce, din umbră, societatea de construcții SC Construct CO Group. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este urmărită penal și este administrată de Horațiu Daniel Popa Vidan. Acționarul majoritar al firmei care se ocupă cu „activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică” este Marilena Buteică din Mogoșoaia – Ilfov. În 2013, Georgian Surdu i-a cerut președintelui Consiliului Județean Buzău de atunci, Cristinel Bîgiu, să facă rost firmei sale de ceva lucrări publice în județ.

Prietenie din interes

Bîgiu a vorbit cu primarul comunei Ghergheasa și, contra unui comision de 8 % din valoarea lucrărilor, i-a pus pe cei doi în legătură.

Pe 21 mai 2014, între Primăria comunei Ghergheasa şi SC Construct CO Group a fost încheiat un contract de lucrări având ca obiect proiectarea și modernizarea drumurilor de interes local şi reţeaua publică de canalizare şi staţie de epurare, în valoare de 11 milioane de euro. Pentru 75.000 de euro, societatea trebuia să „îndrume metodologic” Primăria Ghergheasa în procedura de atribuire a contractelor și să informeze instituția dacă intervin modificări legislative în ceea ce privește achizițiile publice.

Pe internet, firma se laudă cu construirea a două ansambluri rezidențiale cu 42 de locuințe în comuna Mogoșoaia și cu amenajarea Parcării de pe Platforma Palatului Parlamentului.

Licitația de la Parlament a fost câștigată de societatea directorului RA-APPS, chiar dacă oferta depusă a fost mai mare decât a concurenței. În 2011, deputații au scos 12 milioane de lei din vistierie pentru plata acestei lucrări.