În vârstă de 46 de ani, Gulnara Karimova este fiica cea mare a fostului dictator uzbek Islam Karimov, cea care, în mod normal, trebuia să îi urmeze la conducerea țării ce se laudă cu bogății impresionante din gaz și bumbac.

Cu un MBA obținut la Harvard, proprietară de întreprinderi, deținătoare a centurii neagre în arte marțiale, aceasta vorbea fluent patru limbi, era designer profesionist de bijuterii profesionist, poetă și interpretă a unui hit pop – așa se creionează portretul prințesei numită ”atotputernică” și mortală, ca James Bond, de către fostul ambasador britanic în țara sa.

În cercurile diplomatice americane era numită cu apelativul ”baronul tâlharilor”. În ultimii ani a trăit în Regatul Unit, într-un conac evaluat la 30 de milioane de lire sterline, în Surrey (Gorse Hill Manor), avându-l vecin pe Sir Bruce Forsyth. Printre cei care i-au fost intimi se numără magnatul Nat Rothschild și actorul Jude Law.

Gulnara Karimova a fost condamnată de o curte secretă din Tașkent pentru fapte de corupție cu o pagubă de 1,7 miliarde de lire sterline. Prințesa a fost încarcerată în cel mai sumbru penitenciar, Colonia penală 21 din regiunea Tașkent în urma procesului  care a durat mai mulți ani și în care a fost acuzată că a dobândit în mod fraudulos active în valoare de 455 de milioane de lire sterline și că a primit 664 de milioane de lire sterline în conturi off-shore.

Valoarea totală a presupusului ei furt din bugetul Uzbekistanului a fost estimată la peste 1,7 miliarde de lire sterline. Capetele de acuzare reținute în numele  ei au fost: organizarea unui grup infracțional, extorsiune, delapidare prin deturnare de fonduri și legalizarea veniturilor obținute din activități infracționale. Guvernul uzbek i-a confiscat aproximativ un miliard de lire sterline din activele deținute. Odată cu ea, alți cinci complici au fost și ei condamnați la pedepse cu închisoarea.

Aflat în exil la Londra, fiul Gulnarei, Islam Karimov Jr, de 28 de ani, a acuzat autoritățile uzbece că au încercat să-i ucidă mama, susținând că aceasta a fost o victimă a răzbunării apropiaților tatălui ei.

”Vor să o elimine, cel mai probabil prin otrăvire”, a susținut tânărul, în contextul în care, luna trecută, Karimova l-a implorat pe președintele Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, succesorul tatălui său, să îi permită eliberarea, motivând probleme grave de sănătate și faptul că are nevoie urgentă de intervenție chirurgicală. Pedeapsa ei de 13 ani de detenție a început să fie contorizată din 2015, când a fost reținută.

Sursa: Dailymail.co.uk