Editura Evenimentul si Capital

Povestea lui George Banu, românul care predă teatru la Sorbona de o jumătate de secol

Teatrologul George Banu
Autor: | | 2 Comentarii | 2020 Vizualizari

Ridicat din pulberea Buzăului, școlit la București (Academia de Teatru și Film) și la Paris, George Banu a părăsit România comunistă în 1973. După un an pe Sena, preda deja teatru la Sorbona, strălucea la catedră din postura de profesor universitar, era premiat de Academia Franceză, recunoscut drept un eseist de anvergură internațională.

Scriitorul Georges Banu - cum îl numesc francezii - intra, în 2013, în rândul „nemuritorilor” , fiind singurul critic de teatru membru al Academiei Române. Dacă ar fi uitat de unde a plecat, George Banu ar fi putut fi considerat un intelectual francez sadea. Dar, spre onoarea lui, „Biță”, cum era alintat în țară, a rămas un cărturar român de talie mondială.

Trăiți de aproape cincizeci de ani la Paris, ați predat o viață teatru la Sorbona. Cum ați reușit să vă impuneți în lumea culturală franceză? Vă considerați francez sau român? Ce-a mai păstrat în suflet George Banu din anii românești?”. Tumultul întrebărilor nu-l neliniștește pe George Banu: „Am păstrat totul și acum știu că am ales ca la București să mă scald în fluviul original impus și la Paris în fluviul asumat ales. Și din această incertitudine mă hrănesc evitând frustrări sau nostalgii, răni sau regrete. Dar această condiție a devenit posibilă doar după ‘89! Înainte, sfâșierea mă definea! În timp ce acum alternanța îmi definește condiția. E o victorie! Și de aceea în ultima mea carte (n.r. - Scena lumii, Polirom 2017) alternez gînduri și priviri de pe cele două fețe ale oglinzii în care mă reflectez: Parisul și Bucureștiul”.

George Banu e singurul critic de teatru membru al Academiei Române. Cum se simte printre „nemuritori”? „Poate e un exces de modestie - dintr-o carte oferită de o prietenă am aflat că la ortodocși excesul de modestie e un păcat -, dar aș spune că mă bucur să reprezint teatrul, artă în general academic desconsiderată. Pe aceeași linie, m-am bucurat când am primit Marele Premiu al Academiei Franceze. Sigur că mie mi se înmâna, doar mă aflam acolo, sub cupola celebră, și am avut mândria de a-mi spune că teatrului i se acorda astfel o onoare care de obicei îi era interzisă”.

România-Franța, diferențe în educație

Încotro se îndreaptă cultura română? Distinsul critic de teatru se eschivează elegant: „Cum spune un personaj al lui Cehov: Dacă am ști, dacă am ști...”. Care sunt, atunci, principalele carențe ale învățământului românesc? George Banu parează din nou: „Aș putea vorbi îndelung despre carențele învățământului francez!”. Să auzim! „Greșeala vine, după mine, din abuzul de specializare încă de la debut. Eu și Andrei Șerban (n.r. - regizor de teatru și de operă, fost coleg și prieten cu George Banu) am beneficiat în țară de un învățământ superficial, dar panoramic. Acesta ne permitea să cunoaștem peisajul unui secol, al unei epoci cu principalele date ale reliefului lor. În schimb, în Franța se privilegiază focalizarea abuzivă pe un motiv. Eu am făcut un curs de un an numai despre Livada de vișini, iar la sfârșit studenții străluciți vorbeau cu o competență absolută, unică în Europa, despre capodopera lui Cehov. Dar îl ignorau pe Ibsen. Ce să alegem?”.

Marcel Iureș, un actor-poet

Care sunt cei mai mari actori români, cei mai apropiați inimii lui George Banu? „Ierar hiile sunt totdeauna discutabile, dar cum nu invocați obiectivitatea arbitrajului, ci intermitențele inimii - evident subiective! - mi-aș repeta indiscutabila admirație pentru Marcel Iures, actor-poet, purtător de univers, încarnare a unei relații particulare cu lumea și scena. El e unic. Ca și, întrun alt mod, Marius Manole. Ei se înrudesc. Un loc aparte ocupă Ion Caramitru - ca actor, dar mai cu seamă ca artist capabil să reveleze ca nimeni altul secretele poeziei. Nimeni nu recită ca el Nichita Stănescu”.

Horațiu Mălăele, atipic

George Banu s-a aprins: „Atipici și neașteptați sunt Horațiu Mălăele sau George Mihăiță. La Cluj, Bogdan Zsolt se impune prin gravitatea sa, ce atestă o adevărată postură etică. Printre actrițe, o citez fără ezitare pe Ofelia Popii, de la Sibiu, care dispune de o aptitudine de metamorfozare particulară. Se dăruiește scenei cu o pasiune incandescentă. Pe de altă parte, evident, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț rămân referințele scenei românești. Din păcate, nefiind constant în țară, n-am luat măsura exactă a noilor generații de actori. Aceasta reclamă longevitatea unei relații, căci interpreții circulă, se modifică, seduc sau decad. Se revelează ca Miklos Bacs sau își caută calea”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:16 DEZVĂLUIRI din ședința CEx a PSD. Cine îl „ţine în braţe" pe Tudorel Toader 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate