Evenimentul Zilei > Actualitate > Povestea de necrezut a degetului uitat la Spitalul Roman. Conducerea Ambulanței își apără angajații
Povestea de necrezut a degetului uitat la Spitalul Roman. Conducerea Ambulanței își apără angajații

Povestea de necrezut a degetului uitat la Spitalul Roman. Conducerea Ambulanței își apără angajații

Povestea pacientului al cărui deget amputat într-un accident de muncă a fost uitat la spitalul din Roman are un nou episod. Conducerea Serviciului de Ambulanță Neamț își apără angajații.

Povestea pacientului transferat cu ambulanța de la Spitalul Roman la Iași fără degetul amputat are un nou episod. De această dată, intră în scenă conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SAJ) Neamţ care îi dezvinovățește pe lucrătorii serviciului. Potrivit unui comunicat de presă acestora nu li s-a transmis că ar fi trebuit să preia, odată cu pacientul, și degetul amputat. Și, susține conducerea SAJ Neamț, de aici întreaga încurcătură.

Un pacient a fost transferat de la spitalul Roman la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi după ce și-a pierdut un deget într-un accident de muncă. Acesta urma să-i fie reatașat, în urma unei proceduri chirurgicale, însă, ce să vezi, cei de pe ambulanță nu l-au preluat odată cu pacientul.

Într-un comunicat de presă, conducerea SAJ Neamț precizează că echipajul ambulanței a preluat pacientul de la Centrul de Primiri Urgenţe Roman fără să știe că trebuie să prea și degetul amputat.

Degetul lipsă nu figura în documentele bolnavului

Managerul SAJ Neamţ, dr. Dorice Albu, a declarat că acest aspect nu se regăseşte în foile medicale de predare a pacientului. Mai mult, doctorul de la CPU Roman nu era prezent în momentul în care pacientul a fost preluat de ambulanţă.

„Echipajul ambulanţei care a preluat pacientul pentru transfer către Spitalul Iaşi, echipaj distinct faţă de cel care a intervenit pentru preluarea aceluiaşi pacient de la domiciliu şi predat la CPU – SMU Roman, nu a fost informat în nici un fel la momentul preluării pacientului C. P. despre existenţa şi necesitatea preluării degetului secţionat, acest aspect nefiind consemnat nici în documentele operative de solicitare/predare ale Spitalului Municipal Roman, esenţială fiind şi lipsa medicului solicitant la momentul predării-preluării pacientului de la SMU Roman”, a declarat managerul SAJ Neamţ.

Dr. Dorice Albu a precizat că va fi demarată o analiză administrativă în urma căreia se vor stabili aspectele privind conformitatea intervenţiei.

Povestea pacientului trasferat fără degetul amputat

Un pacient în vârstă de 54 ani a fost transferat, luni, cu o ambulanţă, de la Spital Municipal Roman la Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi fără degetul amputat într-un accident de muncă. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Roman, Andreea Trifan, a declarat, miercuri că medicul din Unitatea de Primiri Urgenţe i-a pus în vedere asistentei de pe ambulanţă, la predarea pacientului, că degetul amputat se află într-un recipient, însă aceasta a omis să îl ia.

„Pacientul a ajuns la Centrul de Primiri Urgenţe la ora 8.25. În urma unui accident de muncă, prezenta plagă palmară stânga cu secţionarea degetului inelar şi secţiune de tendon prin tăiere. A fost examinat radiologic. Între timp, medicul urgentist a solicitat transferul pacientului la Spitalul „Sfântul Spiridon” Iaşi, pentru Secţia Chirurgie plastica.

La 9.10 s-a primit avizul de transfer. La 9.15, 9.30, 9.45, medicul urgentist romaşcan a apelat telefonic Serviciul Judeţean de Ambulanţă deoarece maşina întârzia să ajungă. La ora 9.50 pacientul este preluat pentru transfer. Asistenta de pe ambulanţă, deşi a fost informată de medicul urgentist că degetul este în recipientul cu gheaţă, aceasta a omis să îl preia”, a declarat Andreea Trifan.

Degetul nu a mai putut fi plantat

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Roman a mai spus că la circa 10 minute după ce ambulanţa cu pacientul a plecat de la Spitalul municipal Roman, un asistent medical din Centrul de Primiri Urgenţe a sesizat că nu a fost preluat şi recipientul în care se afla degetul amputat. Drept urmare, o altă ambulanță a preluat recipientul cu degetul amputat şi l-a predat, pe traseu, ambulanţei care transporta pacientul.

Din păcate medicii de la la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi nu i-au mai putut replanta bărbatului degetul amputat.

Citește și: 

Povestea incredibilă a asistentei de la Roman care a uitat să ia degetul amputat al unui pacient