Editura Evenimentul si Capital

Povestea celui mai tare pictor de “marine” român. Astăzi uitat (FOTO IMPRESIONANT)

O pictură extraordinară
Autor: | | 5 Comentarii | 3151 Vizualizari

Dimitrie Ştiubei s-a născut pe 30 august 1901, la Bacău şi a murit pe 17 februarie 1986, la Saarbrücken, în Germania. El a fost comandor al Marinei Militare Regale Române sub regele Carol al II-lea. Dimitrie Ştiubei este recunoscut unanim ca fiind pictorul român al marinelor

Dimitrie Ştiubei s-a născut la Bacău ca fiu al unui învăţător şi inginer, mama fiind casnică. A mai avut încă cinci fraţi şi surori şi a făcut clasele primare la Iaşi, unde s-a mutat cu familia. În perioada 1919 - 1921 a urmat cursurile Şcolii de Artilerie, Geniu şi Marină din Bucureşti şi un an mai târziu după descentralizarea instituţiei, la Şcoala Navală din Constanţa, unde a fost absolventul primei promoţii a acesteia.

După absolvire este avansat la grad de aspirant şi a fost repartizat la bordul monitorului „Alexandru Lahovary”. A mai ocupat funcţii în Marina Militară şi a fost un apropiat al Casei Regale a României şi al regelui Carol al II-lea. În anul 1922, deschide prima expoziţie personală la Galaţi şi debutul pe simezele bucureştene îl face în anul 1926 la Ateneul Român, an în care figurează cu gradul de locotenent.

Expoziţia de la Ateneul Român atrage criticile laudative ale lui Petru Comarnescu, Alexandru Kiriţescu, Eugen Botez (n.a. Jean Bart) şi ale pictorului Jean Alexandru Steriadi. După câţiva ani devine căpitan fiind selectat în Casa Militară a regelui Carol al II-lea.

Deschide două expoziţii personale la Bucureşti la Cartea Românească în anul 1932 şi la Sala Dalles în 1935, în anul 1938 a fost avansat la gradul de locotenent comandor.

Expoziţii în toată lumea

În perioada 1927 - 1948, Ştiubei a participat activ la ilustrarea majorităţii numerelor revistei „România Maritimă şi Fluvială”, actuala „Marea Noastră”.

El a colaborat la aceasta cu comandorul Eugeniu Botez (Jean Bart). În 1948 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Dimitrie Ştiubei a avut expoziţii personale în Paris, Atena, Geneva, Basel, Lugano şi New York. De asemenea, el a expus la Royal Society of Marine Artists din Londra. Artistul a fost decorat cu Ordinul Legiunii de Onoare şi, în anii şaptezeci, a fost decorat cu medalia Vermeille al Societăţii de Arte, Ştiinţe şi Litere. Pentru meritele sale a fost distins cu mai multe ordine şi decoraţii ale statului român pe timpul domniei regelui Carol al II-lea ca şi după anul 1948.

În anul 1970, The New York Herald Tribune l-a considerat pe Dimitrie Ştiubei „ultimul şi cel mai mare pictor marin din epoca noastră”. Prima expoziţie retrospectivă a fost organizată în anul 2000 la Muzeul Marinei Române din Constanţa.

Pictor şi marinar

Primele lucrări ale lui Dimitrie Ştiubei au fost realizate la vârsta de 15 ani. Ele au fost acuarele ce reprezentau peisaje marine pe care artistul le-a văzut în vacanţele de vară petrecute la Techirghiol sau din excursia la Constantinopol şi în insula Prinkipo din Marea Egee, pe care a făcut-o cu vaporul „Împăratul Traian”.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate