Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe 12 iunie. Tradițiile și obiceiurile legate de această perioadă

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe 12 iunie. Tradițiile și obiceiurile legate de această perioadă

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va începe în data de 12 iunie. În această perioadă, creștinii trebuie să se abțină de la mâncărurile de origine animală, să se roage și să țină cont de regulile creștine.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va începe în data de 12 iunie și va avea o durată de 17 zile. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți anual pe data de 29 iunie. Anul acesta, sărbătoarea va pica într-o zi de joi.

În perioada postului, creștinii trebuie să se abțină de la mâncărurile de origine animală, să se roage și să țină cont de regulile creștine. În zilele de 15, 17, 18, 19, 22, 24 și 25 va fi dezlegare la pește. În această perioadă nu se fac nunți, potrivit Basilica.

Tradiții și superstiții de Sfinții Petru și Pavel

De Sfinții Petru și Pavel, este interzisă munca pe câmp și cea în gospodărie. De asemenea, nu se spală, nu se aruncă gunoiul din casă şi nu se toarce. În această zi nu se scutură merii, pentru ca ogoarele să fie protejate de grindină. O altă tradiție spune că femeile nu au voie să mănânce mere până în ziua Sânpetru, pentru a nu-i supăra pe cei decedați.

Ne puteți urmări și pe Google News
 sfintii petru si pavel

Sursă Youtube

Tradiția populară spune că în această zi, apar licuricii care luminează drumurile celor ce s-au rătăcit prin pădure sau în munţi. În ziua cinstirii celor doi sfinți, cucul și privighetorile nu mai cântă, iar femeile nu au voie să lucreze în casă pentru că e vremea când trec ielele.

Credincioșii pot să dea de pomană pentru sufletele celor morţi, iar această tradiție, respectată pe 29 iunie, este cunoscuta sub numele de Moşii de Sânpetru. Femeile dau de pomană mâncare gătită şi vase cu apă, vin sau lapte pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă. Tot în această zi se duc la biserică mere, zarzăre, colivă, colaci și miere.

Rugăciune către Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Creștinii pot să rostească și o rugăciune puternică către Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel pentru a scăpa de farmece și de gândurile rele.

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi.

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru.

La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin. Acolo, în Împărăţia lui Dumnezeu, vă bucuraţi de vederea Lui în slava cerească. De Acolo, priviţi spre Biserica lui Hristos care călăuzeşte popoarele, pentru ca ele să vadă lumina Evangheliei şi să nu rătăcească drumul care duce la izvoarele tămăduitoare ale harului.

Ne închinăm Vouă, să-L rugaţi pe Mântuitorul nostru să-i lumineze şi să-i apere de orice necaz pe episcopi, pe preoţi şi întregul popor creştin.

Rugaţi-L pe Domnul secerişului să trimită lucrători sârguincioşi în ogorul Tău, pentru ca toţi oamenii de bunăcredinţă să aibă parte de binefacerile pe care le primim de la Dumnezeu prin Sfânta Biserică.

Slăviţi Apostoli Petru şi Pavel, să ascultaţi rugăciunea noastră, credincioşi încercaţi de cumplite necazuri, să fiţi milostivi şi să îndepărtaţi din viaţa noastră furia duşmanilor porniţi să ne doboare cu orice preţ. Amin!”