

Statele membre care dețin președinția lucrează împreună în grupuri de trei, numite „trios”. Acest sistem a fost introdus prin Tratatul de la Lisabona în 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună care determină subiectele și problemele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul program de 6 luni mai detaliat.
Iar de la 1 ianuarie 2021, Portugalia preia de la Germania preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni. Ministrul de Externe portughez, Augusto Santos Silva, a prezentat identitatea vizuală şi logo-ul preşedinţiei Portugaliei la Consiliul UE. Logo-ul este inspirat de steagul Uniunii Europene şi culorile sale, albastru şi galben. Folosind elemente asociate cu istoria şi geografia Portugaliei, precum şi cu deschiderea acestei ţări, logo-ul are forma unui soare şi o cârmă care ghidează UE spre un viitor inovativ, sustenabil, pozitiv şi uman, în acord cu valorile fondatorilor săi.
Portugalia va pune în centrul preşedinţiei sale modelul social european, dând totodată un imbold agendei sociale în cadrul unui summit care va avea loc în oraşul Porto în luna mai 2021. În cadrul summitului se va discuta despre stadiul implementării pilonului european al drepturilor sociale, lansat în 2017.
Preşedinţia va urmări consolidarea rezistenţei Europei şi a încrederii oamenilor în modelul social european prin promovarea unei Uniuni bazate pe valorile comune ale solidarităţii, criza socială, creşterea locurilor de muncă şi mai ales digitalizarea Europei.
În aceste 18 luni, cele trei țări propun să aplice aceste măsuri și alte măsuri printr-un program special, informează portugal.eu.