Evenimentul Zilei > International > Portugalia va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene
Portugalia va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene

Portugalia va prelua președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene

Președinția Consiliului se rotește între statele membre ale UE la fiecare 6 luni. În această perioadă de 6 luni, președinția prezidează reuniuni la toate nivelurile din Consiliu, contribuind la asigurarea continuității activității UE. Iar de la 1 ianuarie aceste sarcini revin Portugaliei.

Statele membre care dețin președinția lucrează împreună în grupuri de trei, numite „trios”. Acest sistem a fost introdus prin Tratatul de la Lisabona în 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună care determină subiectele și problemele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul program de 6 luni mai detaliat.

Trio-ul actual este format din președințiile Germaniei, Portugaliei și Sloveniei

Iar de la 1 ianuarie 2021, Portugalia preia de la Germania preşedinţia rotativă a Uniunii Europene (UE) pentru o perioadă de şase luni. Ministrul de Externe portughez, Augusto Santos Silva, a prezentat identitatea vizuală şi logo-ul preşedinţiei Portugaliei la Consiliul UE. Logo-ul este inspirat de steagul Uniunii Europene şi culorile sale, albastru şi galben. Folosind elemente asociate cu istoria şi geografia Portugaliei, precum şi cu deschiderea acestei ţări, logo-ul are forma unui soare şi o cârmă care ghidează UE spre un viitor inovativ, sustenabil, pozitiv şi uman, în acord cu valorile fondatorilor săi.

Priorităţile Portugaliei după ce va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene

Portugalia va pune în centrul preşedinţiei sale modelul social european, dând totodată un imbold agendei sociale în cadrul unui summit care va avea loc în oraşul Porto în luna mai 2021. În cadrul summitului se va discuta despre stadiul implementării pilonului european al drepturilor sociale, lansat în 2017.

Preşedinţia va urmări consolidarea rezistenţei Europei şi a încrederii oamenilor în modelul social european prin promovarea unei Uniuni bazate pe valorile comune ale solidarităţii, criza socială, creşterea locurilor de muncă şi mai ales digitalizarea Europei.

  • Aprobarea cadrului financiar multianual (CFM) pentru 2021-2027 și a planului de redresare;
  • Promovarea investițiilor, crearea de locuri de muncă și redresarea economică;
  • Construiți o Europă cu impact neutru asupra climei, care să fie verde, corectă și socială;
  • Abordarea dimensiunii sociale a crizei și consolidarea modelului social european;
  • Mergeţi înainte cu transformarea digitală;
  • Protejați cetățenii și libertățile, subliniind importanța democrației și a drepturilor omului;
  • Căutați un parteneriat cuprinzător cu Regatul Unit în cadrul relațiilor viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit;
  • Consolidarea rolului Europei în lume și promovarea multilateralismului;
  • Prioritizați noul pact pentru migrație și azil.

În aceste 18 luni, cele trei țări propun să aplice aceste măsuri și alte măsuri printr-un program special, informează portugal.eu.