Evenimentul Zilei > Justitie > PORTRET DE MAFIOT. Clămparu a avut curaj să pună recompensă pe capul procurorului general al României. DOCUMENTAR cu rețeaua mafiotă a interlopului român
PORTRET DE MAFIOT. Clămparu a avut curaj să pună recompensă pe capul procurorului general al României. DOCUMENTAR cu rețeaua mafiotă a interlopului român

PORTRET DE MAFIOT. Clămparu a avut curaj să pună recompensă pe capul procurorului general al României. DOCUMENTAR cu rețeaua mafiotă a interlopului român

Ion Clămparu (47 de ani) a fost extrădat din Spania şi a ajuns, ieri, în România . Cel mai temut proxenet a fost condamnat, în 2012, la 30 de ani de închisoare, de o instanță din Madrid. El a fost dus în arestul Poliției Române și urmează să fie încarcerat la Penitenciarul Rahova.

De 12 ani era căutat botoșăneanul Ion Clămparu înainte de a fi prins în 2011 de Poliția din Madrid. Imaginile și informațiile înfiorătoare oferite de anchetatorii iberici, au făcut presa de la Madrid să-l considere pe român cel mai puternic proxenet din Europe. Doar în Madrid avea peste 100 de fetițe pe care le scotea la produs. O mare parte dintre femeile obligate să se prostitueze aveau un cod de bare și o valoare de negot tatuate pe mâini.

Și afacerile sale cu carne vie nu se mărgineau doar la Peninsula Iberică, de-a lungul timpului aceasta a mai dezvoltat rețele în Ungaria, Cehia, Franța, Germania și Marea Britanie. Era așa de puternic, încât timp de aproape opt ani, poliția spaniolă nu avea nicio o fotografie actualizată a lui Clămparu după ce acesta fugise din România la începutul anilor 2000.

Mai dur ca mafia italiană

Regulile impuse fetelor de Clămparu erau stricte: erau îmbrăcate toate la fel, erau obligate să accepte doar clienți de naționalitate spaniolă, li se interzicea să discute una cu alta, să-și spună numele adevărat și să-și povestească viața anterioară. Sumele impresionante obținute de interlopi erau trimise înapoi în țară, prin curieri sau prin șoferii autocarelor care veneau spre România.

După ce a fost reținut în 2011, anul următor Curtea Supremă din Madrid l-a condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare.

Clămparu a oferit 1,5 milioane de euro pentru asasinarea fostului procuror general al României, Ilie Botoș, cel puțin așa a susținut acesta din urmă. Ilie Botoș declara, în urmă cu câțiva ani, că Ion Clămparu  este dispus să plătească o recompensă pentru asasinarea sa.

Cum a fost prins

Temutul mafiot român a fost capturat, în 2011, în cadrul unei acţiuni comune a autorităţilor române şi spaniole "Infrared". În momentul în care a fost prins în capitala Spaniei, Ioan Clămparu se afla în maşină împreună cu alte două persoane care nu erau urmărite.

Minunea a fost umilită și pusă într-un cuier

Celebrul manelist Adrian Copilul Minune a avut parte de clipe de groază, în anul 2006, după ce a fost chemat să-i cânte lui Clămparu, conform presei tabloide. Adi Minune a fost agăţat într-un cuier şi bătut cu cutii goale după ce ar fi cerut mai mulţi bani. “La un moment dat, ne-a cerut bani ca să rămână mai mult, fiindcă naşu’ convenise cu el o anumită ora! L-am agăţat într-un cuier şi l-am luat la ţintă cu cutii goale de Redbull. Îi dădusem un munte de bani şi făcea mofturi!”, susţinea un apropiat al interlopul.

Condamnat și în România

Deși este originar din Botoșani, pe lângă Nordul Moldovei, Clămparu a ajuns să controleze și jumătatea de Vest a României din punct de vedere al lumii interlope. Și-a stabilit în anii '90 cartierul general la Sibiu. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv, pe data de 23 februarie 2011, la 13 ani de închisoare. Instaţa supremă a menţinut, astfel, decizia Curţii de Apel Alba Iulia, din martie 2010, prin care Clămparu şi mai mulţi locotenenţi ai lui au primit condamnări la închisoare cu executare. Toţi aceştia au fost trimişi în judecată,  în anul 2006 de DIICOT pentru mai multe infracţiuni de crimă organizată, inclusiv trafic de persoane. Şeful clanului Clămparu este acuzat de procurori că a dus în străinătate mai multe fete, pe care le-a obligat să se prostitueze pentru el. Grupul condus de temutul interlop a strâns milioane de dolari din activităţi de crimă organizată, în special din proxenetism.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: