Porci modificați genetic pentru transplanturi de organe la om, creați în Japonia

Porci modificați genetic pentru transplanturi de organe la om, creați în JaponiaPorci. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cercetătorii de la compania PorMedTec Tokyo, asociată cu Universitatea Meiji din Tokyo, au realizat o premieră în Japonia prin crearea porcilor modificați genetic pentru transplanturi de celule și organe la oameni, în colaborare cu firma americană de biotehnologie eGenesis.

Echipa de cercetători din domeniul xenotransplantului, adică transplantul unui organ provenit de la un animal, a anunțat nașterea a trei porci modificați genetic duminică, cu scopul de a produce celule și organe pentru transplanturi la oameni.

Japonia creează porci pentru transplantul de organe

Potrivit companiei, Japonia se confruntă cu o lipsă de donatori de organe, iar în ultimii ani doar aproximativ 3% dintre cei care au solicitat un transplant au avut acces la unul.

Această situație „sporește așteptările în ceea ce privește utilizarea xenotransplanturilor în practica clinică”.

„Sperăm să folosim acest lucru ca o oportunitate de a lua în considerare provocările transplanturilor de organe umane”, a declarat fondatorul PorMedTec, omul de ştiinţă Hiroshi Nagashima.

Acești porci au fost obținuți prin clonare de la un alt exemplar dezvoltat de eGenesis, care avea zece gene modificate pentru a reduce riscul de respingere a organului de către organismul uman beneficiar.

Folosind tehnologia de transfer nuclear al celulelor somatice, responsabile de dezvoltarea țesuturilor și organelor organismelor multicelulare, PorMedTec a creat purceii pentru a obține exemplare identice din punct de vedere genetic.

Transplant de organe

Transplant de organe. Sursa foto: Arhiva EVZ

Care sunt pașii următori

Ovulele fertilizate au fost implantate în uterul unei mame surogat, care a dat naștere celor trei porci printr-o intervenție chirurgicală de cezariană.

După ce se va confirma că exemplarele modificate s-au dezvoltat corespunzător, acestea vor fi livrate instituțiilor medicale din Japonia pentru a fi folosite în cercetări clinice.

În acest an, următorul obiectiv al echipei de cercetători va fi să înceapă studiile privind xenotransplanturile de la porci la maimuțe, într-un efort de a soluționa deficitul de donatori de organe din Japonia.

Transplanturi de organe de porci pentru tratamentul diabetului și a afecțiunilor renale

„Odată cu naşterea unui exemplar clonat în Japonia, există o speranţă pentru aplicarea clinică în Japonia, în viitor”, a concluzionat PorMedTec în comunicat.

Potrivit informațiilor furnizate de Rețeaua Japoneză pentru Transplant de Organe, aproximativ 16.000 de persoane se află în lista de așteptare pentru un transplant de organe în Japonia, în prezent.

Prelevare organe

Prevalare de organe. Sursa foto: Arhiva EVZ

În Japonia se planifică intervenții de transplant de insule pancreatice de la porci la pacienții umani diagnosticați cu diabet de tip 1, precum și un transplant temporar de rinichi de porc la un făt cu grave afecțiuni renale.

Aceste proceduri sunt primele de acest tip până în acest moment, potrivit Agerpres.