Evenimentul Zilei > EVZ Special > Ponta se implică în războiul dintre Cîțu și Orban. Care e strategia actualului premier
Ponta se implică în războiul dintre Cîțu și Orban. Care e strategia actualului premier

Ponta se implică în războiul dintre Cîțu și Orban. Care e strategia actualului premier

În lupta pentru şefia PNL a intervenit recent fostul premier Victor Ponta, care consideră că prim-ministrul Florin Cîţu reprezintă o variantă politică mai bună decât Ludovic Orban, despre care fostul preşedinte al PSD crede că a demonstrat ce poate când a fost în fruntea Guvernului României.

„Jocul în PNL este făcut. Dar dincolo de asta, cearta dintre ei nu are nicio legătură cu viața noastră. Cearta asta dintre ei cred că face rău PNL în ansamblu, dar ne face şi nouă rău, celor care nu am votat cu ei şi o să tot plătim pentru asta.

Eu cred că pentru binele nostru, cei care nu suntem penelişti, logic este ca premierul să fie și șef de partid, asta am susținut tot timpul. Orban ca premier a fost o catastrofă. În comparație cu el. Cîţu pare mai bun”, a declarat Ponta la Antena 3.

În PNL s-a ajuns la contacte fizice

Remarcile fostului prim-ministru vin în contextul în care războiul din PNL s-a transformat în bătaie, iar Orban a fost bruscat de bodyguarzii lui Cîțu.

Mai multe despre atmosfera incendiară din PNL puteţi citi în editorialul Raluca Turcan, pistolul pus de Johannis la tâmpla lui Orban. Amintim că Florin Cîţu a precizat recent că în partid s-a ajuns „să îţi fie teamă să ai o opţiune”.

Mai mult, înaintea alegerilor de la 25 septembrie, data fixată pentru alegerile din PNL, premierul a indicat că modul de lucru impus de Orban reprezintă o „dictatură”. Ultima confruntare dintre cei doi candidaţi pentru funcţia de preşedinte al liberalilor a fost la Conferinţa de alegeri de la Organizaţia PNL Sector 2.

Lichele şi trădători, două cuvinte auzite des în PNL

Florin Cîţu a subliniat că o susţine pe Monica Anisie pentru funcţia de preşedinte al filialei şi a transmis un mesaj despre ce înseamnă colegialitatea în viziunea lui. A fost o reacţie după ce s-a spus că Orban i-a făcut „lichele” şi „trădădori” pe liberalii care au preferat să-l susţină pe Cîţu.

Congresul PNL e programat la 25 septembrie

„Dragi colegi, voi toţi sunteţi pentru mine, indiferent de opţiune, colegii mei, nu sunteţi lichele şi nu sunteţi trădători. Voi sunteţi toţi colegii mei, indiferent de care va fi rezultatul în 25 septembrie sau astăzi, pentru că noi suntem până la urmă liberali, iar liberalismul înseamnă să ai opinii diferite, să respecţi opinia celorlalţi”, a declarat liderul Guvernului României.

La rândul său, Orban i-a răspuns în timpul unui discursului de la Conferința de alegeri pentru filiala PNL din Sectorul 2: „Şi eu mi-aş fi dorit ca la alegerile locale din 2020 să câştigăm cu candidaţi ai PNL. Credeţi-mă că sunt un om care îmi fundamentez deciziile pe analize extrem de solide, pe studii, pe evaluări care trebuie să ne conducă spre cea mai bună decizie.

Strategul Orban şi-a devoalat reţeta

Dacă noi şi mai ales eu nu mi-aş fi asumat răspunderea de a face înţelegere cu USR PLUS şi de a impune dintre cei doi competitori de la USR PLUS – Vlad Voiculescu şi Nicuşor Dan, candidatul sprijinit de PNL şi de USR PLUS –, azi primar general al Capitalei ar fi fost Gabriela Vrânceanu Firea.

Ăsta este adevărul. Ştiu că toţi ne-am fi dorit un liberal care să câştige alegerile. Pe de altă parte, noi ca liberali nu mai puteam accepta să ţinem Bucureştiul sub domnia incompetenţei, a corupţiei şi a fariseismului care s-au întâmplat în perioada de guvernare şi a Gabrielei Vrânceanu Firea.

După 12 ani de conducere PSD, dreapta a reuşit să câştige Bucureştiul datorită faptului că am avut inteligenţa şi înţelepciunea să găsim acea soluţie câştigătoare care ne-a dus azi să fim la putere la nivelul Bucureştiului şi în aproape toate sectoarele.”