Poluarea fonică, un pericol real pentru copii. Efectele sunt devastatoare asupra creierului
- Antonia Hendrik
- 25 iunie 2024, 07:12
Poluarea fonică devine o problemă tot mai gravă nu doar în Europa, ci și în România. Putință lume știe cât de mult afectează zgomotul din trafic, mai ales pe copii. Studiile arată că poluarea fonică este o adevărată „amenințare la adresa sănătății publice mondiale”.
Poluarea fonică, un pericol real pentru copii. Efectele sunt devastatoare asupra creierului
Poluarea fonică, un pericol real pentru copii
De al o zi la alta sunt tot mai multe mașini în trafic, iar zgomotul produs poate afecta sănătatea copiilor. Studiile arată că cel mai grav lucru este că sunetele puternice din trafic, pe care le auzim cu toții, au efecte grave asupra memoriei și capacițății de atenție a copiilor.
Un exemplu concret că zgomotele au efecte negative asupra creierului a fost dat de la o școală din New York, unde „nivelurile ridicate de zgomot obligau profesorii să țipe pentru a fi auziți. Școala Publică 98 din Manhattan se afla lângă un tren de metrou, provocând întreruperi constante în procesul de învățare”.
De asemenea, cercetătorii spun că „elevii de pe partea zgomotoasă a clădirii aveau rezultate mai slabe la citire decât cei de pe partea liniștită. În urma acestui studiu, s-au instalat tampoane de cauciuc pe șine și materiale fonoabsorbante în sălile de clasă”, arată Arline Bronzaft, profesor asociat de psihologie la Colegiul Herbert H. Lehman de la Universitatea City din New York.
Poluarea fonică, un pericol real pentru copii. Sursa foto: Pixabay
Zgomotul este mai periculos decât poluarea
Pe lângă aceste aspecte, cercetătorii mai spun că „zgomotul de mediu, în special zgomotul din traficul rutier, dar și zgomotul avioanelor, se numără printre cei mai dăunători factori de mediu pentru sănătate, după poluarea aerului”.
Orașele mari din lumea au trecut la măsuri drastice deoarece poluarea fonică a devenit insuportabilă. Printre acestea se numără: îmbunătățirea spațiilor verzi, reducerea limitelor de viteză și introducerea de sonometre.
Cercetătorii au testat 2.700 de copii din mai multe școli. În urma analizelor a reieșit că poluarea fonică „le-a încetinit memoria de lucru și capacitatea de atenție”.
Poluarea fonică nu trebuie să depășească 35 de decibeli
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că zgomotul de maxim admis este 35 de decibeli în sălile de clasă, un lucru greu de realizat. Din acest motiv este recomandat de către experți că cea mai bună modalitate de ați proteja copiii de zgomote, ar fi ca traficul în jurul școlilor să fie redus sau interzis.
Iar ca o concluzie, cea mai bună variantă este „separarea școlilor de drumurile aglomerate și adăugarea de parcuri și spații verzi în jurul zonelor școlare. Numai așa ar putea îmbunătăți mediul de învățare pentru copii”, relatează BBC.