Evenimentul Zilei > Social > Poluarea din atmosferă, mai periculoasă decât țigările. Un studiu recent arată realitatea „nefiltrată”
Poluarea din atmosferă, mai periculoasă decât țigările. Un studiu recent arată realitatea „nefiltrată”

Poluarea din atmosferă, mai periculoasă decât țigările. Un studiu recent arată realitatea „nefiltrată”

Expunerea pe termen lung la poluarea atmosferică poate exacerba afecţiunile pulmonare la fel de mult ca un pachet de ţigări fumat pe zi.

O echipă de cercetători americani a analizat modul în care expunerea la patru poluanţi importanţi a afectat sănătatea plămânilor în cazul a 7.071 adulţi cu vârste între 45 şi 84 de ani, din şase zone din Statele Unite, scrie Ziaristii.com.

Oamenii de ştiinţă au evaluat nivelul a patru poluanţi – particule fine, oxizi de azot, carbon negru şi ozon – din mediul exterior, în raza de domiciliu a participanţilor şi au analizat totodată gradul de deteriorare a plămânilor acestora.

Bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare – emfizemul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bronşita cronică şi astmul – reprezintă a treia cea mai importantă cauză de deces la nivel mondial.

Participanţii la studiu au fost monitorizaţi timp de zece ani şi s-a descoperit că expunerea pe termen lung la cei patru poluanţi este asociată cu o creştere a riscului de emfizem. Cea mai semnificativă asociere a fost observată în cazul unei concentraţii ridicate de ozon la nivelul solului, cu efecte considerabile şi asupra gradului de deteriorare a funcţionării plămânilor.

În zonele în care existau concentraţii ridicate de ozon la nivelul solului, cercetătorii au descoperit o creştere a riscului de emfizem aproape egal cu cel reprezentat de fumatul unui pachet de ţigări pe zi timp de 29 de ani.

„Am fost surprinşi să observăm impactul sever al poluării aerului asupra evoluţiei emfizemului în cadrul analizelor la plămâni, în comparaţie cu efectele fumatului, de departe cea mai cunoscută cauză de emfizem”, a declarat unul dintre autorii studiului, doctor Joel Kaufman, de la Universitatea din Washington.