Evenimentul Zilei > International > Polonia interzice adopția de copii pentru cuplurile netradiționale
Polonia interzice adopția de copii pentru cuplurile netradiționale

Polonia interzice adopția de copii pentru cuplurile netradiționale

Polonia interzice cuplurilor netradiționale să adopte copii. Ministerul Justiţiei a propus joi o interzicere totală a adopţiei de copii de către cuplurile homosexuale.

Polonia interzice cuplurilor netradiționale să adopte copii. Ministerul Justiţiei a propus joi o interzicere totală a adopţiei de copii de către cuplurile homosexuale.

Persoanelor care trăiesc în cupluri de același sex li se va interzice să adopte copii în Polonia chiar și ca părinți singuri. Noua lege aparţine unui partid naționalist de guvernământ.

Unele familii au reușit să adopte copii, dar ca partener singur. Acest lucru va fi acum interzis în mod explicit, se arată în comunicat.

Polonia interzice cuplurilor netradiționale să adopte copii

„Deşi respectăm dreptul oamenilor cu orientare sexuală diferită, trebuie mereu avută în vedere o valoare superioară, care este binele copilului”. Noua lege ar urma să umple o lacună juridică, care nu interzice complet adopţia copiilor de către o persoană care se află într-o relaţie cu un partener de acelaşi sex. A declarat ministrul fără portofoliu Michal Wojcik într-o conferinţă de presă.

Polonia nu recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi nici parteneriatele civile între acestea. Iar Constituţia poloneză defineşte căsătoria drept uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Peste 70% dintre polonezi se opun adopţiei copiilor de către cuplurile de acelaşi sex

Propunerea reflectă opiniile celei mai mari părţi a societăţii poloneze, a afirmat ministrul justiţiei Zbigniew Ziobro. Potrivit unui sondaj realizat în 2019 de institutul IBRiS, peste 70% dintre polonezi se opun adopţiei copiilor de către cuplurile de acelaşi sex. Doar 16% dintre polonezi fiind de acord cu acest tip de adopţii.

Ministrul Zbigniew Ziobro este un reprezentant al aripii dure a majorităţii guvernamentale, susţinând printre altele retragerea Poloniei din Convenţia de la Istanbul privind violenţa domestică.

Partidul polonez „Legea și Justiția” (PiS), spune că drepturile homosexualilor reprezintă o amenințare pentru stilul de viață romano-catolic al țării.

Criticii săi spun că s-a orientat către politica fanatismului pentru a se agăța de putere, în special de la alegerile de anul trecut, pe care președintele actual al PiS, Andrzej Duda, le-a câștigat cu un apel către alegătorii conservatori, axat pe mesajele anti-gay.

Parlamentul European urmează să voteze joi o rezoluție care să declare întreaga Uniune Europeană „Zona de libertate LGBTIQ”. Rezoluția prevede că „drepturile LGBTIQ sunt drepturile omului”, scrie au.finance.