Evenimentul Zilei > International > Tensuni între Polonia și Belarus. Diplomați expulzați
Tensuni între Polonia și Belarus. Diplomați expulzați

Tensuni între Polonia și Belarus. Diplomați expulzați

Din 2011, pe 1 martie, Polonia sărbătoreşte Ziua "Soldaților blestemați", care au luptat succesiv împotriva ocupațiilor germană și sovietică.

Belarusul expulzează un consul polonez după participarea acestuia la o omagiere a „soldaților blestemați” polonezi

Belarusul a anunțat marți, 9 martie, expulzarea unui consul polonez, protestând astfel împotriva participării acestuia la un tribut adus „soldaților blestemați”, după numele soldaților polonezi care au luptat succesiv împotriva ocupațiilor germană și sovietică. „Eroizarea criminalilor de război este pentru noi complet inacceptabilă”, a declarat ministerul de Externe din Belarus într-un comunicat, explicându-şi decizia de a-l expulza pe consulul polonez din Brest (sud-vest), Jerzy Timofejuk.

Polonia a criticat imediat o măsură „de neînțeles” și a avertizat că va lua măsuri reciproce. „Fără întârziere și în conformitate cu principiul reciprocității, Polonia va răspunde acestei decizii nefondate”, a declarat Marcin Przydacz, viceministrul polonez de Externe, citat de agenția PAP.

Din 2011, Varșovia comemorează Ziua „Soldaților blestemați” în fiecare zi de 1 martie.

Această criză diplomatică are loc într-un context tensionat între cele două țări. Astfel, Polonia a instituit un plan de solidaritate pentru a-i ajuta pe adversarii regimului lui Aleksandr Lukaşenko. Cei care au fost răniți în timpul protestelor, de exemplu, au fost duși la un centru termal din vestul Poloniei.

Potrivit comunicatului de presă al diplomației din Belarus, domnul Timofejuk a participat la o adunare „informală” consacrată acestei comemorări și organizată de organizații neguvernamentale (ONG-uri) și organizații de tineret legate de Polonia, la Brest, la frontiera poloneză, pe 28 februarie.

Marți, Însărcinatul cu Afaceri polonez din Belarus a fost convocat la Ministerul de Externe din această ţară, care „a protestat puternic” împotriva participării sale la această întrunire, se arată în declarație.

„Partea bielorusă nu pune la îndoială și nu a pus niciodată la îndoială posibilitatea și importanța comunicării diplomaților cu propria lor diaspora”, asigură comunicatul. „Dar, la noi, incitarea la ură rasială, națională, religioasă (…) și reabilitarea nazismului reprezintă o crimă”, subliniază textul.

Batalioanele de rezistență formate pentru a lupta împotriva ocupanților germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, „soldații blestemați” polonezi, s-au implicat apoi în lupta împotriva ocupației sovietice, acționând adesea violent și uneori atacându-i pe toți cei care nu erau polonezi, în special pe bieloruși. Lupta lor împotriva puterii sovietice a continuat până în anii 1950.

Polonia expulzează un diplomat belarus

Polonia expulzează un diplomat belarus ca răspuns la acţiuni similare ale Minskului, a anunţat adjunctul ministrului polonez de externe, Marcin Przydacz. Anterior, Ministerul belarus de Externe a cerut consulului polonez din Brest, Jerzy Timofeyuk, să părăsească teritoriul Republicii Belarus ca urmare a participării acestuia la un eveniment neoficial dedicat „zilei soldaţilor blestemaţi”. „În replică la acțiunile ostile și neîntemeiate ale autorităților din Republica Belarus împotriva consulului polonez de la Brest, Polonia a numit astăzi persona non grata un diplomat al ambasadei Republicii Belarus la Varșovia şi acesta va trebui să părăsească ţara” – a scris Marcin Przydacz pe contul său de Twitter.
Photo 205763276 © Uladzimir YerchakDreamstime.com