Polonia devine din ce în ce mai ostilă și s-ar putea rupe de Uniunea Europeană. Este alertă la Bruxelles

Polonia devine din ce în ce mai ostilă și s-ar putea rupe de Uniunea Europeană. Este alertă la Bruxellessursa: arhivă EVZ

O decizie luată de Curtea Supremă din Polonia a stârnit mare îngrijorare la nivelul Uniunii Europene, iar oficialii de la Varșovia și Bruxelles au relații din ce în ce mai tensionate.

Polonia ar putea fi pe cale să iasă din Uniunea Europeană, după ce Curtea Supremă a țării a decis ieri că tratatele UE sunt incompatibile cu Constituția poloneză.

Decizia pune sub semnul întrebării viitorul națiunii est-europene în UE, la șase ani după ce Marea Britanie a votat pentru ieșirea din blocul comunitar în 2016 și a dat startul unei dezbateri la nivel continental cu privire la rolul blocului de 27 de națiuni, conform Daily Mail.

Polonia este din ce în ce mai ostilă Uniunii Europene

Varșovia a fost mult timp în dezacord cu Bruxellesul în ceea ce privește standardele democratice și independența sistemului său judiciar. Dar decizia luată, joi, potrivit căreia anumite părți din legislația UE sunt incompatibile cu constituția poloneză, a pus Varșovia și Bruxelles-ul pe un curs de coliziune totală.

Coaliția de guvernare a țării, dominată de Partidul Lege și Justiție, conservator și sceptic față de UE, și de premierul Mateusz Morawiecki, a cerut instanței să analizeze statutul legislației UE.

Jaroslaw Kaczynski, omul care conduce Partidul Lege și Justiție în parlament, a salutat decizia instanței și a declarat că abilitatea Bruxelles-ului de a trece peste guvernul polonez înseamnă că Polonia „nu este un stat suveran”.

Oficialii de la Bruxelles sunt foc și pară

El susține că Bruxelles-ul nu are „niciun drept de a se amesteca” în afacerile poloneze, reluând argumentele aduse în Marea Britanie de liderii pro-Brexit, supărați pe birocrația europeană care restricționează capacitatea de guvernare a Westminster-ului.

Cu toate acestea, decizia instanței poloneze a fost întâmpinată cu furie la Bruxelles, Comisia Europeană promițând să conteste concluziile acesteia și să insiste asupra supremației legislației UE.

Mari încurcături create la nivel legislativ

Acest lucru o plasează pe o traiectorie de coliziune cu guvernanții naționaliști polonezi, după ani de dispute juridice și politice. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, s-a declarat „profund îngrijorată” de decizia de joi a Tribunalului Constituțional din Polonia și a declarat că executivul pe care îl conduce va face tot ce îi stă în putință pentru a asigura supremația legislației UE, mai menționează sursa citată.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, a declarat că Polonia trebuie să pună în aplicare „pe deplin și complet” legislația UE, în timp ce ministrul francez pentru Europa, Clement Beaune, a calificat hotărârea drept un „atac împotriva UE”.