Evenimentul Zilei > International > CEDO a condamnat Polonia pentru discriminarea unei mame lesbiene. Președintele încearcă „să ridice moralul” cetățenilor
CEDO a condamnat Polonia pentru discriminarea unei mame lesbiene. Președintele încearcă „să ridice moralul” cetățenilor

CEDO a condamnat Polonia pentru discriminarea unei mame lesbiene. Președintele încearcă „să ridice moralul” cetățenilor

Polonia a fost condamnată, joi, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la plata unor despăgubiri morale în valoare de 10.000 de euro unei mame lesbiene, căreia un tribunal polonez i-a retras custodia copilului din cauza orientării sexuale ale acesteia, relatează Der Spiegel.

O femeie lesbiană a dat în judecată Polonia la CEDO, după ce un tribunal a hotărât să retragă custodia copilului său, în urma unor discuții legate de orientarea sexuală a mamei. Partea vătămată din dosar ar fi fost discriminată din cauza unei relații pe care o avea cu o altă femeie. Judecătorii CEDO au concluzionat că mamei i-a fost încălcat dreptul la viață privată, motiv pentru care Polonia trebuie să-i plătească acesteia pagube morale în valoare de 10.000 de euro. Hotărârea nu este definitivă.

CEDO a condamnat Polonia pentru discriminarea unei mame homosexuale

Femeia a pierdut custodia celui mai mic copil al său după ce a dat divorț de soțul ei. Potrivit instanței, partea vătămată a fost interogată cu privire la viața ei sexuală, iar judecătorii unui tribunal polonez au descoperit că aceasta avea o relație cu o altă femeie.

Instanța i-a sugerat mamei că ar trebui să își excludă partenera din viața de familie pentru a putea păstra custodia asupra copilului. Poziția judecătorilor polonezi a fost discriminatorie la adresa mamei homosexuale, a decis instanța CEDO. Polonia are la dispoziție un termen de trei luni de zile pentru a lua măsuri împotriva hotărârii pronunțate.

Cu toate acestea, decizia CEDO nu este definitivă, putând fi atacată de autoritățile judiciare poloneze.

Homosexualitatea se răspândește la scară largă în Polonia. Președintele încearcă „să ridice moralul” cetățenilor

În Polonia, homosexualitatea este deja larg răspândită. Președintele Andrzej Duda, reales în anul 2020, a încercat „să încurajeze populația și să ridice moralul cetățenilor” adresând, de-a lungul timpului, atacuri verbale împotriva susținătorilor presupusei „ideologii LGBT”, notează sursa citată.

Mai bine de 90 de municipalități, printre care și Lublin, un oraș la sud-est de Varșovia , s-au declarat anul trecut „zone libere LGBT”. Mișcarea s-a extins în aproximativ o treime din țară. Activiștii homosexuali și lesbienele au imprimat panouri cu slogane „Zona liberă LGBT” și le-au agățat la intrarea în orașe. Fotografiile au făcut înconjurul lumii, iar Parlamentul European a condamnat „declarațiile homofobe”. Municipalități din Franța au anunțat parteneriate locale.

În primăvară, ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, a prezentat un proiect de lege care ar interzice în mod expres persoanelor care trăiesc în relații homosexuale să adopte copii. În prezent, doar cuplurile căsătorite și persoanele fizice pot adopta copii. Cuplurile de același sex nu sunt recunoscute din punct de vedere legal în Polonia.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: