Polițiștii ar putea intra cu forța, fără mandat, în locuințele românilor: Dispute pe tema proiectului care ar putea trece tacit de Senat

Polițiștii ar putea intra cu forța, fără mandat, în locuințele românilor: Dispute pe tema proiectului care ar putea trece tacit de Senatsursă: arhivă

Controverse izbucnite pe tema unui proiect legislativ care oferă agenților de poliție libertate pentru intrarea într-o locuință, fără mandat. Deși inițiativa legislativă este importantă pentru ca autoritățile să nu piardă timp prețios pentru găsirea unei victime, Consiliul Superior al Magistraturii spune că aceasta încalcă Constituția.

Cazul Caracal a zguduit din temelii România. La circa doi ani de la evenimentele în care au fost implicate două tinere, autoritățile nu reușesc să dezlege misterul din spatele tragediilor. Unul dintre aspectele care a ridicat multe semne de întrebare a fost poziția Poliției Române, care a susținut că nu a putut să o salveze la timp pe adolescenta Alexandra Măceșanu, răpită pe 24 iulie 2019, din cauză că nu au dispus de un mandat pentru a intra în locuința lui Gheorghe Dincă. Bărbatul este acuzat și de răpirea și uciderea adolescentei Luiza Melencu, la data de 14 aprilie 2019.

Polițiștii ar putea să intre în locuințe fără mandat

În urma evenimentului în cauză, parlamentarii români au inițiat un proiect legislativ care prevede accesul agenților de poliție fără mandat în locuința unei persoane, în condițiile în care se impune găsirea unei persoane raportată drept dispărută sau a uneia aflate în pericol.

Inițiativa legislativă ar putea trece tacit de camera Senatului întrucât termenul de adoptare se va împlini pe data de 9 decembrie. Ulterior, proiectul va ajunge în Camera Deputaților, care este în acest caz for decizional.

CSM susține că proiectul legislativ încalcă Constituția

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) spune că proiectul legislativ încalcă Constituția, fiindcă în cauză vorbim despre veritabile percheziții, care necesită primirea unei aprobări din partea unui judecător.

Potrivit inițiativei, „oamenii legii - poliţişti, jandarmi, angajaţi ai IGSU şi poliţişti locali” - care sunt în căutarea unei persoane dispărute sau trebuie să salveze un individ aflat în pericol iminent pot să intre cu forța în locuințele oamenilor sau în cadrul sediilor unor societăți în absența unui mandat emis în acest sens.

Cu toate acestea, oamenii legii pot acționa astfel doar dacă „există indicii” că doar printr-o astfel de modalitate pot „să înlăture o primejdie privind viaţa sau integritatea fizică a persoanelor aflate în acel spaţiu”, potrivit observatornews.

Ne puteți urmări și pe Google News