Un nou tip de fraudă online. Poliția Română este instituția de care se folosesc hackerii
- Ramona Rotaru
- 4 octombrie 2023, 11:10
O nouă metodă de fraudă online a început să capete proporții la noi în țară. Numele Poliției Române și Interpolul sunt folosite pentru a crea panică în rândul victimelor cu scopul de a le trimite cât mai repede banii.
Poliția Română a lansat un avertisment cu privire la o nouă metodă de fraudă online. Hackerii se folosesc de numele instituției sau de Interpol pentru a speria oamenii. Scopul lor este acela de a obține banii de la victime în cel mai scurt timp.
Infractorii trimit adrese victimelor pe care le semnează în numele unor instituții publice, cum ar fi Poliția Română sau Interpolul. În aceste adrese, oamenii sunt anunțați că au fost citați într-un dosar penal. Cele mai dese infracțiuni folosite de hackeri sunt pornografia infantilă și traficul de țigări. Prin astfel de metode ei vor să își constrângă victimele și să îi determine să le trimită diverse sume de bani pentru a scăpa de investigații.
Purtătorul de cuvânt al Poliției Române a lansat un avertisment cu privire la noua metodă de fraudă. Persoanele care primesc astfel de solicitări sunt sfătuiți să nu le dea curs.
„Este un nou tip de încercare de a înșela oamenii pentru a face rost de diverse sume de bani, persoanele rău intenționate. În ultima perioadă, Poliţia Română a fost sesizată cu privire la mai multe tentative de înșelăciune. Oamenii au înțeles sa respecte recomandările transmise de Poliţia Română, astfel încât să nu dea curs unor astfel de solicitări”, spune Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române, citat de ziarulunirea.ro.
Poliția Română nu trimite astfel de adrese
Reprezentantul instituției a ținut să precizeze că instituțiile statului nu trimit astfel de adrese. Nici Poliția Română și nici Interpolul nu solicită sume de bani pentru a scăpa persoanele de investigații.
Persoanele care primesc astfel de mesaje pe e-mail sau prin orice alt mijloc trebuie să fie foarte atente. Nu trebuie să dea curs acestor solicitări sau să acceseze diverse link-uri care le sunt trimise. Cel mai important este să nu trimită sume de bani, ci să verifice mai întâi informația.
Un alt lucru la care românii trebuie să fie atenți este cu privire la modul în care sunt redactate aceste mesaje. De cele mai multe ori, ele au greșeli gramaticale și generează adrese care nu există în realitate.
În cazul în care primiți o astfel de adresă, sesizați cea mai apropiată secție de poliție, pentru a se putea începe cercetările și identificarea persoanelor care încearcă să obțină bani prin diverse înșelătorii.