Fraudele pe internet au crescut de cinci ori de la începutul anului. Rețelele de socializare, cele mai vânate

Fraudele pe internet au crescut de cinci ori de la începutul anului. Rețelele de socializare, cele mai vânate Sursa foto: Arhiva EVZ

Hackerii mizează pe conturile de pe rețelele sociale pentru că de acolo pot extrage ușor foarte multe date de la prietenii virtuali ai victimei atacului.

Experții în siguranța cibernetică avertizează asupra faptului că, de la începutul anului, numărul de linkuri infectate a crescut de cinci ori. Vorbim despre linkuri detectate în atacuri care vizează furtul de date. Practic până acum s-au înregistrat de la începutul anului un sfert de milion de astfel de atacuri. Nu mai puțin de 26% dintre tentativele de phishing monitorizate au avut ca scop obţinerea datelor bancare sau accesul la conturile utilizatorilor. Cele mai râvnite informații în aceste atacuri rămân datele de pe sociale media, în proporție de 18%.

După rețelele sociale, hackerii mizează pe magazinele online

Motivul este unul simplu: atacatorii se folosesc de anumite conturi pentru a cere prietenilor celui vizat date personale, conturi, precum și alte informații. Pe locul doi în vizorul hackerilor sunt magazinele online, cu 13%. Și de aici infractorii ciberneticii pot extrage date prețioase inclusiv date bancare. Distrugerea de fișiere este pe locul 3 cu 7%. Iar companiile de livrări și curierat au fost următoarele ținte pe lista infractorilor cibernetici cu 6%. Mailul este ultimul pe lista cu 4%. Specialiștii mai spun că o altă tendință populară este promovarea mesajelor înşelătoare în motoarele de căutare şi pe platformele de social media.

Cât de periculoase sunt astfel de atacuri

Pe de altă parte și tentativele de phishing care întruchipează în fals paginile băncilor sunt în continuare folosite pentru că sunt încă oameni care cad pradă unor astfel de înșelătorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Phishing-ul este un tip de fraudă online care vizează datele personale care pot fi "pescuite" din spațiul virtual. De la conversații private la date financiare și chiar acces la conturi bancare.

De la fotografii personale la istoricul de căutare sau detalii despre comportamentul online. Toate acestea sunt valoroase pentru utilizatori, dar și pentru hackerii care încearcă să îi inducă în eroare pe utilizatori pentru a le obține.