Poliția nu ia în seamă sesizările făcute de ANAF. Instituția a transmis o listă de aproape 53.000 de firme care înregistrează restanțe
- Iulia Moraru
- 28 septembrie 2022, 20:57
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis săptămânile trecute către poliție o listă de 52.976 de firme care aveau restanțe la impozite și contribuții cu reținere la sursă. Doar că, aceasta listă nu reprezintă o sesizare penală, deoarece nu întrunește condițiile impuse de lege, potrivit informațiilor prezentate în exclusivitate de Profit.ro.
ANAF a anunța în urmă cu ceva timp că a transmis Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) o listă cu 52.976 de contribuabili activi care aveau restanțe totale de 372,9 milioane lei. Scopul era acela ca instituția să demareze procedura penală în acest sens.
Numai că, potrivit poliției, simpla transmitere a unui fișier nu îndeplinește condițiile impuse de legea de procedură penală și, prin urmare, reprezintă doar un schimb de informații între cele două instituții.
Autoritățile cercetează în prezent nouă dosare, pe baza unor sesizări depuse de ANAF, însă altele față de cele incluse în listă.
În fruntea listei de la ANAfFse află CFR Marfă
Conform informațiilor furnizate de sursa citată, în lista de datornici se află și CFR Marfă, care ar avea restanțe de aproape 22 de milioane de lei. Alături de aceasta, se afla alte mii de firme cu datorii mai mici de 100 de lei.
Poliția are avea însă doar rolul de a culege informații pentru a cunoaște și combate infracțiunile, însă îndeplinirea obligațiilor fiscale și aplicarea măsurilor de colectare revine organelor fiscale teritoriale ale ANAF.
„Transmiterea de Agenția Națională de Administrare Fiscală către Inspectoratul General al Poliției Române a datelor în maniera menționată nu reprezintă o sesizare/sesizări penale, lipsind condițiile de fond și de formă impuse de legea procedural penală”, se arată într-un răspuns al poliției.
Cum se pedepsesc infracțiunile fiscale
Fapta de reținere și neplată, de încasare și neplată, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a unor impozite și/sau a unor contribuții, cum sunt cele plătite de angajați la pensie și sănătate, se reincriminează ca faptă penală. Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani.
Însă, legea stabilește că prejudiciul financiar este de sub 50.000 de euro, iar banii sunt recuperați, infracțiunea este sancționată doar cu amendă. Dacă prejudiciul se ridică la peste 50.000 de euro și până la 100.000, fapta poate fi sancționată cu amendă sau cu închisoarea, potrivit profit.ro.