Șase migranți sirieni și unul egiptean acuză polițiștii de frontieră români de la granița româno-sârbă de violență. Aceștia au povestit unui ONG din Belgrad chinurile la care au fost supuși de români când au încercat să treacă granița.

Polițiștii de frontieră din România i-ar fi bătut pe migranții cu bâte, biciuri și bastoane și au folosit chiar șocuri electrice pentru a-i determina să renunțe la a cere azil aici. Autoritățile române însă neagă acuzațiile.

Printr-o experiență similară a trecut și un alt grup de migranți care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge în tabăra din Subotica, Serbia. De data aceasta, polițiștii de frontieră români i-au întâmpinat cu biciul în mână. Aceștea au povestit că au avut parte de focuri de armă de avertizare trase de poliția maghiară, dar nu au fost biciuiți niciodată.

Mărturiile migranților despre presupusele fapte de cruzime comise de cei care păzesc granița româno-sârbă au ajuns la diferite ONG-uri. citate apoi de Euronews.

Potrivit ONG-urilor, poliția de frontieră română trimite în Serbia chiar și 600 de migranți pe zi.

Contactată de Euronews, poliția de frontieră română a negat acuzațiile precizând că „toate acțiunile întreprinse de polițiștii de frontieră români împotriva migranților care se găsesc acționând ilegal la frontieră trebuie efectuate în conformitate cu legislația națională și internațională în vigoare, inclusiv respectarea drepturile omului”, scrie RomaniaTV.


Pe 19 august, șase sirieni și un egiptean au cerut ajutorul unui ONG din Belgrad. Ei au povestit cum au fost împinși violent înapoi în Serbia de polițiștii de frontieră români.

Unul dintre ei avea un picior amputat și a declarat că ofițerii români și-au folosit propriile cârje pentru a-l bate.

Un alt grup de migranți, care a traversat Turcia, Grecia și Albania pentru a ajunge în tabăra pentru refugiați din Subotica, Serbia, a relatat o experiență similară.

Detectați de camerele termice în timp ce încercau să treacă granița cu România, aceștia ar fi fost interceptați și abordați de gardieni, cel mai înalt dintre ei având un bici în mâna dreaptă.