Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale,  Augustin Zegrean, a replicat că nu ştie de ce s-ar bucura lumea pentru abrogarea acestei legi, deoarece abrogarea nu produce efecte pentru cei care au ieşit deja din închisoare în baza recursului compensatoriu. „Cei care au scăpat rămân afară, nu se mai duc înapoi”, a conchis el.

El a mai spus că trebuie să se ţină cont de rezultatele referendumului din 26 mai. Una din întrebările puse atunci, validată de cetățeni, a fost despre interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul Justiției.

„Ne-am lăudat cu referendumul si cu rezultatele din 26 mai, când se spunea că nu se vor mai adăuga OUG în domeniul justiţiei. A uitat deja lumea despre asta? Păi nu se poate adopta prin OUG, pentru că aşa a spus poporul atunci, nu mai adoptăm legi ale justiţiei prin OUG”, a declarat Zegrean.

El a subliniat că ar fi o premieră ca Guvernul să meargă să îşi angajeze răspunderea pe o lege de abrogare, întrucât angajarea răspunderii se face pe o lege sau pe un program, atunci când se doreşte adoptarea de urgenţă a unei legi şi nu sunt alte soluţii.

„Ar fi o premieră absolută pentru România să se ducă Guvernul în Parlament cu angajarea răspunderii pe abrogarea unei legi.

Asumarea pe abrogarea recursului compensatoriu e o chestiune serioasă pentru că ar genera o moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură poate fi depusă și dacă nu își asumă răspunderea Guvernul.

Angajarea de răspundere se face când guvernul e sigur pe majoritatea parlamentară sau când vrea să îşi verifice majoritatea parlamentară”, a adăugat fostul preşedinte al CCR.

El a atras atenția că dacă Guvernul Orban își asumă răspunderea printr-o ordonanță de urgență pe abrogarea recursului compensatoriu atunci cel mai probabil în Parlament ar putea fi depusă o moțiune de cenzură întrucât referendumul pe justiție prevede că nu mai pot fi date OUG-uri în domeniul Justiției.

„Asumarea pe abrogarea recursului compensatoriu e o chestiune serioasă pentru că ar genera o moțiune de cenzură. Moțiunea de cenzură poate fi depusă și dacă nu își asumă răspunderea Guvernul.

Ar fi normal să fie adoptat un proiect de lege. Guvernul să adopte un proiect de lege pe care să îl trimită în Parlament. Ar dura adoptarea proiectului cât ar vrea parlamentarii. Pe de altă parte, ar putea să treacă și-ntr-o săptămână. Eu cred că niciun partid nu vrea să abroge acestă lege, fiecare spune ce crede că vrea să audă poporul”.

Raluca Turcan susține că deciziile CEDO, care obligă România să ofere compensații pentru condițiile mizere din închisori, pot primi răspuns prin alte mijloace, cum ar fi brăţări electronice, personal de probaţiune sau chiar construcţia unui nou penitenciar.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, declarat la rândul său că recursul compensatoriu nu poate fi abrogat peste noapte pentru că ar conduce la efecte colaterale mai severe decât cele din prezent, informează digi24.