Evenimentul Zilei > Justitie > POFTA lui LAZĂR: Ce secţie ar vrea să conducă
POFTA lui LAZĂR: Ce secţie ar vrea să conducă

POFTA lui LAZĂR: Ce secţie ar vrea să conducă

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat luni că Secţia de anchetare a magistraţilor nu poate funcţiona decât sub coordonarea procurorului general, iar funcţionarea unei direcţii pentru anchetarea magistraţilor, independentă de procurorul general, "nu poate exista".

"Aş dori să vă spun că această secţie funcţionează în cadrul Ministerului Public şi ea trebuie să funcţioneze sub coordonarea procurorului general. Am auzit zilele trecute că s-ar dori să se facă o direcţie independentă de procurorul general. Dar aşa ceva nu poate exista, cine are un minim de cultură juridică, şi domnul ministru nu mă îndoiesc că are, pentru că este profesor universitar, poate să vadă că s-a încercat cu PNA-ul să se facă, prin anul 2002, să fie un Parchet Naţional Anticorupţie, altul decât Ministerul Public. Şi s-a descoperit că este neconstituţională o astfel de decizie", a afirmat Lazăr într-un interviu la Digi 24. 
El a explicat că în actul fondator al Ministerului Public, din 1862, scrie că "pe lângă Înalta Curte funcţionează Ministerul Public". 

"Dacă vrea cineva să facă o structură, nu poate s-o facă în exteriorul Ministerului Public, ea trebuie să fie făcută în cadrul Ministerului Public, iar procurorul general al României este cel care coordonează toate structurile", a spus Lazăr. 
Întrebat de moderatorul emisiunii despre acuzaţiile ministrului Justiţiei potrivit cărora procurorul general ar încerca să împiedice funcţionarea Secţiei de anchetare a magistraţilor, Lazăr a afirmat că nu are niciun interes să împiedice funcţionarea unor structuri din cadrul Parchetului General. 
"Sigur, dacă procurorul general are o conduită care încalcă legea, ea trebuie verificată, văzut dacă este adevărat, dar nu să venim cu afirmaţii nereale, care în mod clar nu se pot verifica, fiindcă nu este adevărat. Procurorul general este cel care dinamizează activitatea Ministerului Public, nu are niciun interes să oprească anumite structuri care funcţionează, să nu funcţioneze la parametri maximi. (…) Este o informaţie falsă", a declarat Augustin Lazăr.