Ajunsesem acolo, în primul meu voiaj pe mare, îmbarcat pe un cargou, Snagov, ca reporter de călătorie. Nu aveam nicio scuză de a nu vizita monumentul, chit că preocupările unui tânăr de 25 de ani, ajuns pentru prima oară pe un alt continent, erau cu totul altele.

Am aflat, astfel, că „Poarta Indiei” a fost construită pentru a comemora vizita regelui George al V-lea al Marii Britanii și a reginei Mary la Mumbai, în decembrie 1911, aceasta fiind prima vizită a unui suveran britanic în colonia sa de pe atunci, „Perla Coroanei” britanice, India.

Am mai aflat că ei nu au apucat să vadă decât o machetă din carton a monumentului, deoarece construcția a început abia în 1915 și că a fost inaugurată abia în 1924 de către contele de Reading, viceregele Indiei.

Ultimele trupe britanice care au părăsit India, după obținerea independenței, Batalionul I al Infanteriei Ușoare Somerset, a trecut pe sub Poartă, la plecare, într-o ceremonie ținută pe 28 februarie 1948, simbolică pentru sfârșitul dominației britanice.