PNRR va fi prezentat la Palatul Victoria. Câți bani primim și cum vor fi împărțiți

PNRR va fi prezentat la Palatul Victoria. Câți bani primim și cum vor fi împărțiți

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi prezentat în cursul zilei de miercuri, la Palatul Victoria.

Premierul Florin Cîţu va prezenta miercuri, 2 iunie, la Palatul Victoria, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Anunțul a fost făcut de Biroul de presă al Guvernului. Potrivit sursei citate, PNRR va fi prezentat în prezența vicepremierului Dan Barna şi a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

România a depus luni, 31 mai, la Bruxelles Planul Național de Redresare și Reziliență, iar acesta urmează să fie aprobat de Uniunea Europeană. Premierul Florin Cîţu a anunţat, cu o zi înainte, pe 30 mai, că documentul va fi analizat și evaluat de oficialii europeni în următoarlee două luni, înainte de a fi aprobat.

România va primi, prin PNRR, 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii care vor fi alocați de Uniunea Europeană trebuie accesați până pe 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate vor trebui finalizate până la 31 decembrie 2026.

Ghinea este sigur că PNRR va fi aprobat

Cristian GHINEA, Florin Citu

În acest context, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, s-a declarat aproape sigur că documentul va fi aprobat la Bruxelles.

„Sunt absolut convins că la cât de mult am muncit și ce dialog intens am avut cu Comisia în perioada de predepunere, planul va fi aprobat. Va mai dura câteva luni, este un proces de aprobare pe 11 criterii, întâi în Comisia Europeană, apoi în Consiliul UE și la toamnă vom avea planurile aprobate”, a spus Cristian Ghinea.

Primii bani alocați de Comisia Europeană prin PNRR ar putea veni începând din luna octombrie. Cristian Ghinea a precizat că România trebuie să demareze proiectele până la această dată. El a enumerate principalele investiții care vor primi finanțare prin PNRR.

„Sunt proiecte care deja au început și care, atunci când vor veni banii din PNRR, doar îi decontăm. A7, marele proiect de autostradă, este la procesul de licitație. Dacă va dura puțin și vor începe să lucreze acolo, iată că putem avea un proiect. Autostrada din Transilvania, care este pusă în PNRR, poate să înceapă deja”, a spus el.

Ce investiții vor primi finanțare

Potrivit spuselor sale, alte proiecte ce vor primi bani sunt cele depuse de primării pentru construcția de creșe sau de unități școlare. Aceste investiții vor trebui începute, iar la momentul aprobării, să fie decontate prin PNRR.

„Sunt proiecte depuse de primării pentru creșe, care pot să înceapă pe bugetul de stat și apoi, când PNRR va fi aprobat, decontăm de acolo. Pe regulament ni se permite să finanțăm și proiecte care au început în acest an, deci nu trebuie să așteptăm să avem aprobarea formală. Acele proiecte la care știm 100% că nu sunt probleme – și la creșe nu sunt probleme – pot să înceapă”, a adăugat Cristian Ghinea.

Primele plăţi, care urmează să finanţeze proiecte de investiţii în tranziţia verde şi digitală, sunt programate pentru luna iulie. Acestea vor fi prefinanţări reprezentând 13% din totalul subvenţiilor. Plăţile vor fi eşalonate pe mai mulţi ani.

PSD a anunțat moțiune de cenzură împotriva lui Florin Cîțu

Marcel Ciolacu - PSD

Marcel Ciolacu - PSD

Premierul Florin Cîțu a fost acuzat de reprezentanții PSD, principalul partid de Opoziție, că a refuzat să prezinte documentul transmis către Comisia Europeană în Parlament. Deși premierul a susținut un discurs pe această temă în fața celor două camere parlamentare reunite, documentul în sine nu le-a parvenit parlamentarilor și nici opiniei publice. Acesta a fost transmis către Bruxelles fără ca nimeni, în afară de cei care au participat la elaborarea sa, să știe ce conține.

Pe cale de consecință, PSD și-a anunțat intenția de a depune o moțiune de cenzură, pe 14 iunie, împotriva guvernului condus de Florin Cîțu.

Anunțul a fost făcut de liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, la dezbaterea pe PNRR, din plenul Camerei Deputaților. Ciolacu a declarat că moțiunea de cenzură este justificată de prevederile din Planul Național de Redresare și Reziliență. În opinia sa, acesta nu vizează dezvoltarea României, ci introducerea austerității.

„Tot ce ştim despre PNRR este că nu vizează dezvoltarea României, ci e un plan de austeritate pentru toţi românii. Răspunsul PSD nu poate fi decât unul singur: pe 14 iunie depunem moţiune de cenzură având ca obiect principal eşecul Guvernului în privinţa PNRR”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri după amiază, în plenul Parlamentului.

Ne puteți urmări și pe Google News