Ipoteză explozivă. Guvernul ascunde o informație care poate arunca România într-un colaps financiar

Ipoteză explozivă. Guvernul ascunde o informație care poate arunca România într-un colaps financiar

Economistul Adrian Câciu a dezvăluit noi informații despre nivelul actual al datoriei publice guvernamentale. Potrivit analistului economic, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare nu face publică valoarea datoriei pentru a nu pierde suma pusă la bătaie prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Economistul Adrian Câciu a informat că datoria publică a înregistrat o creștere de 167 miliarde de lei față de nivelul datoriei din luna octombrie a anului 2019, adică o creștere mai mare de 2,5 ori față de datoria din perioada 2017- octombrie 2019. 

Acuzațiile vin într-un context ambiguu în ceea ce privește atât reformele pe care Guvernul vrea să le adopte prin PNRR, cât și situația economică a României. Șeful Guvernului dă românilor numai vești bune, în ultima perioadă, susținând că reformele adoptate de demnitari sunt pentru binele cetățenilor, însă analiștii economici avertizează cu privire la adevărata stare economică a statului român. 

Datorie de peste 1.700 de euro/ român

“Nazare nu face public nivelul actual al Datoriei Publice Guvernamentale, pentru a nu fi observat de Comisia Europeană în vederea obținerii împrumutului din PNRR. Datoria publică a României a ajuns la 530 miliarde lei la finalul lunii aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Politica economică generată de Florin Cîțu a adăugat la datoria publică peste 34 miliarde euro în ultimele 19 luni de "viziune" falimentară pentru România. Fiecare român este mai dator cu peste 1.700 de euro. Dacă se ia (în calcul) și împrumutul din PNRR, fiecare român va fi mai dator cu 2.500 euro”, a scris economistul Adrian Câciu. 

25,7 miliarde de euro risipite de guvernanți

Analistul economic a subliniat că România a pierdut 25,7 miliarde de euro, sumă pe care Guvernul a risipit-o în vânt. Sau demnitarii români și-au băgat banii în propriul buzunar, după cum dezvăluie economistul. 

“Haideți să vedem pe ce s-au dus banii, că pe investiții nu s-au dus. Investițiile finanțate din fonduri publice au însumat doar 8,3 miliarde euro. Rămân 25,7 miliarde euro care s-au dus în? Buzunarele clientelei PNL? USR? UDMR?”, s-a exprimat economistul. 

Potrivit acestuia, dacă suma amintită era valorificată corect, România putea beneficia de 5.000 de km de autostradă, peste 5.000 de unități școlare, peste 2.500 de unități medicale și inclusiv de locuri de muncă. 

“Nu știu dacă realizați ce înseamnă 25,7 miliarde euro! Peste 5 mii de kilometri de autostradă! Peste 5 mii de scoli, creșe și grădinițe! Peste 2500 de spitale. Peste 2000 de fabrici. Peste 1,5 milioane de noi locuri de muncă. În fapt, anvelopa unui PNRR azvarlită pe apa Sâmbetei, dar pusă în cârca întregii populații.  Falimentul adus de Florin Cîțu! Datorie pe pâine (pâine tot pe datorie!)”, a scris Adrian Câciu pe Facebook. 

Florin Cîțu anunță rezultate “WOW” pentru România

Pe de altă parte, premierul Florin Cîțu are doar vești bune pentru români. Florin Cîțu a transmis, vineri seară, că FMI are „estimări WOW pentru România în 2021”.

„FMI, estimări WOW pentru România în 2021! Felicitări, români! FMI estimează o creștere economică în 2021 de 7% (cu 3 pp peste estimările inițiale) și un deficit bugetar de 6.8% (vs.7.2% estimare inițială). FMI CONFIRMĂ, România are cea mai mare creștere economică din UE”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Potrivit demnitarului, România se află pe drumul cel bun, iar rezultatele reformelor pe care le adoptă Executivul sunt din ce în ce mai vizibile. „Rezultatul reformelor implementate începe să se vadă. România merge în direcția bună. Am estimat că măsurile pe care le luăm în această guvernare vor duce la cea mai bună perioadă pentru economia României din ultima sută de ani. Așa o să fie. Cea mai bună perioadă pentru români abia începe. Mă voi asigura că urmează cel puțin 8 ani de guvernare pe principii liberale. Iar de rezultatele acestei guvernări vor beneficia toți românii”, a transmis Florin Cîțu.

Opoziția acuză reformele criminale ale Guvernului

În ceea ce privește reformele pe care Guvernul României vrea să le adopte, opoziția susține că acestea sunt criminale. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a subliniat că Guvernul nu dorește să mai mărească pensiile. Mai mult decât atât, Guvernul își propune să mărească vârsta de pensionare. 

„Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării! Acum înțelege toată lumea de ce insistăm să vină în Parlament să își asume clar în fața românilor ce nenorociri au de gând să facă cu adevărat sub masca PNRR?!”, a scris pe Facebook președintele PSD, Marcel Ciolacu.

PNRR, un set de documente incoerente

Purtătorul de cuvânt al social-democraților a transmis, recent, într-o conferință de presă, că PNRR reprezintă un set de documente incoerente, care nu au niciun fel de legătură unele cu altele și nu acoperă tematică pe care promit guvernanții că o au în vedere. „Am fost astăzi împreună cu partenerii sociali la sediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a vedea varianta Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă care ar trebui să fie trimisă la Bruxelles în şapte zile.

Suntem extrem de îngrijoraţi de ceea ce ni s-a prezentat ca material PNRR, un set de documente incoerente care nu aveau o legătură unele cu altele pe diverse capitole, fără a acoperi întreaga tematică a PNRR. Ar trebui să se întâmple lucrurile mult mai repede pentru că mai sunt doar şapte zile în care Guvernul ar trebui să fie capabil să prezinte acest PNRR într-o formă finală care să fie acceptată de către Comisia Europeană”, s-a exprimat Radu Oprea.

Reamintim că pe 31 mai urmează să fie depus PNRR la Comisia Europeană. Planul va fi prezentat public pe 2 iunie. Potrivit premierului Florin Cîțu, PNRR este „un program foarte bun pentru modul nostru de a face administraţie pentru că are clar nişte ţinte anuale şi dacă nu le loveşti, nu iei banii”.