PNL și USR PLUS se bat în sesizări la CCR. Judecătorii constituționali, arbitri în criza politică

PNL și USR PLUS se bat în sesizări la CCR. Judecătorii constituționali, arbitri în criza politică Sursa: arhiva EVZ

Confruntată cu o inițiativă de revocare din funcția de președinte al Senatului, inițiată de PNL, Anca Dragu lovește la rândul său în echipa lui Florin Cîțu. În acest timp, UDMR face apel la rațiune și solicită PNL și USR PLUS să revină la negocieri.

Președintele Senatului a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională (CCR) cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională. Potrivit spuselor sale, acesta ar fi apărut între Guvern și premier, pe de-o parte și Parlamentul României de partea cealaltă.

„Solicit instanţei de contencios constituţional să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României şi primul ministru, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea obţinerii acordului Parlamentului în cazul remanierii guvernamentale, efectuate după schimbarea compoziţiei politice a Guvernului”, a declarat Anca Dragu de la Senat.

Președintele Senatului solicită Curții Constituționale să-l oblige pe premier să propună o nouă serie de miniștri pe care să le prezinte Parlamentului, în vederea pronunțării asupra noii compoziții a Guvernului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„De asemenea, cer obligarea primului ministru la a formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului în vederea pronunţării asupra noii compoziţii politice a Guvernului”, a mai arătat Dragu, în declaraţia de presă pe care a susținut-o la Palatul Parlamentului.

Anca Dragu nu este de acord cu sporurile bugetarilort

UDMR propune revenirea la masa negocierilor

Pe de altă parte, liderii UDMR, fac apel la rațiune și cer celorlați doi parteneri de coaliție PNL și USR PLUS să se reașeze la masa negocierilor pentru a rezolva criza politică. Aceasta, însă, abia după finalizarea congreselor celor două partide, timp în care guvernarea va fi pusă pe pauză.

Vicepremierul UDMR, Kelemen Hunor, crede că aceasta este cea mai bună soluție la actuala criză guvernamentală. Preşedintele UDMR este de acord că o renegociere nu se va întâmpla până când PNL și USR PLUS nu-și vor alege noile conduceri.

„Soluţia cea mai bună sau cea mai potrivită ar fi refacerea coaliţiei PNL, USR PLUS şi UDMR. Puteţi să mă întrebaţi: Dar cum şi când? La aceste două întrebări, am mai puţine răspunsuri, dar ştiu că până nu se termină congresele celor două partide, nu va fi posibilă o refacere a coaliţiei.

După ce colegii noştri din PNL şi USR vor alege preşedintele partidelor respective, sigur, trebuie să ne întoarcem la masa negocierilor şi trebuie să facem un efort, prin compromis, prin a lăsa fiecare câte ceva, dar până atunci ar trebui să ne oprim prin declaraţii cu toţii, ar trebui să terminăm cu această atitudine de ninja pe Facebook”, a afirmat Kelemen Hunor, conform RFI.

Kelemen Hunor strâmbă din nas la un guvern susținut de PSD

Din punctul de vedere al vicepremierului, un guvern minoritar ar fi o soluţie riscantă, cel puțin pentru PNL, dat fiind condiționalitățile pe care le presupune o relație cu PSD. Mai mult, liberalii ar fi la mâna social-democraților care ar dicta linia guvernării în direcția pe care o vor dori.

„Nu văd eu altă soluţie viabilă pe termen de trei ani de zile, până la sfârşitul ciclului electoral, decât această coaliţie. Dacă nu se poate, atunci trebuie căutată altă soluţie, inclusiv un Guvern minoritar, cu susţinere din partea celor care punctual vor dori să susţină Guvernul, dar această variantă este din punctul meu de vedere extrem de riscantă, mai ales pentru o perioadă de trei ani de zile. Dacă am fi cu un an înainte de alegeri, hai, mai merge, dar aşa nu”, a mai spus Kelemen Hunor.

În opinia sa, a treia variantă, ar fi alegerile anticipate. Însă acestea nu se pot face atât de repede pe cât s-ar dori pentru a rezolva situația. Însă, susține Kelemen Hunor, o astfel de variantă nu poate fi exclusă.