Ploaia de meteoriți care se poate vedea de pe cerul României. Lyridele poti fi văzute destul de rar

Ploaia de meteoriți care se poate vedea de pe cerul României. Lyridele poti fi văzute destul de rar sursa foto: arhiva EvZ

Lyridele au atins apogeul în ultimele două nopți. Astronomii arată că acest fenomen se produce atunci când planeta noastră traversează traiectoria unei planete, care lasă în urmă un câmp foarte mare de meteoriți.

Datele principalelor ploi de meteoriți nu se schimbă prea mult de la an la an, fenomenul ajungând la un apogeu care poate dura câteva zile.

În acest an, Lyridele pot fi văzute în perioada 16 - 25 aprilie, cu un apogeu pentru nopțile cuprinse între 22 și 24 aprilie. Fenomenul poate fi văzut și de pe cerul României, anunță astrolomi.

Lyridele sunt resturi din cometa Thatcher, o cometă care a fost descoperită de astronomul amator A.E. Thatcher. Cometa a trecut la 50,1 milioane de kilometri, de Terra, pe data de 5 mai 1861, adică acum 162 de ani, iar ultimul său periheliu a avut loc la 3 iunie 1861.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astronomii mai susțin că fenomenul poate fi văzut spre orele dimineții, în apropierea răsăritului, atunci când luna va fi luminată în proporție de șase la sută.

La apogeu, Lyridele au produs ”valuri” de zece meteoriți pe oră. Rareori, Lyridele produc ”valuri” de până la 100 de meteori pe oră.

Fenomenul se vede mai bine din emisfera nordică

Această ploaie de meteoriți este vizibilă atât din emisfera sudică, dar și cea nordică, unde este mult mai activă  datorită ”radiantului meteoriților care se află sus pe cer”.

„Oamenii spun că există o anumită periodicitate, dar datele nu susțin acest lucru. Deși există o medie de 30 de ani între aceste izbucniri, aceasta este, într-adevăr, doar o medie. Numărul real între evenimente variază”, a a explicat un astronom.

Radiantul este punctul din care par să provină meteoriții, și care se va afla la înălțime pe cerul de seară, în constelația Lira, la nord-est de Vega, una dintre cele mai strălucitoare stele vizibile pe cerul nopții în această perioadă a anului.

„Ploaia de meteoriți Lyride este de luminozitate medie, nu la fel de luminoasă ca faimoasa ploaia de meteoriți, cunoscută sub numele de Perseide, care are loc în luna august, un fenomen care poate fi văzut mult mai bine”, a mai explicat astronomul, citat de Descoperă.