Plățile în numerar pierd teren. Economia are tot mai puțin cash

Plățile în numerar pierd teren. Economia are tot mai puțin cashSursa foto: Arhiva EVZ

Plățile în numerar pierd teren în Republica Moldova. Tot mai multe persoane aleg să nu scoată banii de pe card, așa cum procedau acum câțiva ani, și optează pentru plățile fără numerar. Datele au fost prezentate în cadrul unui club de presă organizat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în parteneriat cu Banca Națională a Moldovei, potrivit ipn.md. În mare parte, deținătorii de carduri sunt tinerii, persoane cu venituri mai mari și care sunt din orașe.

Economia are tot mai puțin cash

Adrian Lupușor, director executiv, Expert-Grup, a declarat că, în secolul XXI, economia are tot mai puțin cash, iar tranzacțiile devin tot mai digitalizate. „Cu toții înțelegem riscurile unei economii care abundă în cash. Așa cum toate țările dezvoltate tind spre digitalizarea economiei, inclusiv trecerea la plățile fără numerar, este important să promovăm aceste aspecte și în Republica Moldova. Mai ales că avem și un nivel înalt de informalitate, iar trecerea la o economie cu plăți fără numerar este un pas important pentru a formaliza sistemul economic. În același timp, trebuie să înțelegem că trecerea la plățile fără numerar trebuie să implice și o anumită educație și înțelegere a modului cum să valorificăm oportunitățile fără a cădea pradă multiplelor potențiale fraude”, a declarat Adrian Lupușor.

Sondaj privind cardurile bancare și plățile în numerar

Compensații pentru facurile la energie în Republica Moldova

Sursa foto: Arhiva EVZ

Stas Madan, director de program, a prezentat datele unui sondaj realizat de Expert-Grup. Potrivit acestuia, 68% din populație ar avea cel puțin un cont de plată sau un card bancar, iar acest fapt denotă că este de lucru pentru a spori incluziunea plăților fără numerar. Nouă din 10 deținători de card au menționat că fac și retrageri de numerar. Doi din trei țin banii pe cont și fac plăți fără numerar.

De asemenea, fiecare a doua persoană face plăți online în comerțul online. Mulți dintre cei care nu au carduri spun că principala constrângere este faptul că obțin salariul sau venitul în numerar. Respondenții au menționat și neîncrederea în sistemul financiar în general, fie nu au încrede în bănci, fie cred că banii le vor fi furați pe card. Alții au invocat lipsa de infrastructură necesară – pur și simpli nu au unde utiliza cardul.

Aplicația bancară este utilizată de populația tânără

Există discrepanțe în ceea ce ține de categoriile de vârstă și mediul de reședință. „Practic 60% din mediul urban care fac plăți online și doar 40% – în mediul rural. Discrepanțele sunt și mai mari în ceea ce ține de vârstă. 70% cu vârsta 18-29 de ani fac plăți online, pe când doar 23% din categoria 60+. Conform datelor din septembrie 2023, cam 4 din 10 persoane care posedă un card utilizează o aplicație bancară. Vedem că preponderent aplicația bancară este utilizată de populația tânără, populația cu venituri mai mari și populația din mediul urban”, explică Stat Madan.

Cardul de plată este cel mai utilizat instrument

Victor Șușu, director al Departamentului sisteme de plăți, Banca Națională a Moldovei, a precizat că, astăzi, în Republica Moldova cardul de plată este cel mai utilizat instrument. Datele BNM arată că la finele anului 2023 în circulație erau 3,29 milioane de carduri – cu 17,6% mai mult decât în 2022. Acest fapt denotă că fiecare cetățean al țării deține un card de plată. Însă, este evident că un utilizator poate avea și două, și trei carduri.

„Totuși acest indicator este în creștere. În anul 2019 erau 2 milioane de carduri emise, iar în 2023 sunt 3,29 milioane de carduri de plată. În ceea ce ține de cardurile active – cele de pe care pe parcursul unui trimestru s-a efectuat cel puțin o operațiune de plată fără numerar – nu retragere din bancomat - ponderea este de 60%. La fel este un indicator destul de bun, chiar și comparativ cu alte țării”, a precizat Victor Șușu.

Atenție la înșelăciuni!

Victor Șucu a atras atenția că este extrem de important ca oamenii să cunoască posibilele riscuri. Mai ales că, în ultima perioadă, tot mai mulți escroci conving prin telefon deținătorii de carduri să le dea datele. Ulterior, banii sunt retrași sau transferați pe alde conturi. „Banca Națională contează foarte mult pe educația financiară, în urma căruia cetățenii să conștientizeze care sunt măsurile necesare a fi luate pentru a nu admite astfel de lucruri. Să nu remită nimănui rechizitele sau datele confidențiale de pe card. Nimeni nu este în drept să solicite astfel de informații confidențiale pe partea ce ține de carduri. În caz că sunt astfel de solicitări, imediat raportați, dar nu le comunicați datele”, a precizat responsabilul de la BNM.

Clubul de presă s-a desfășurat în cadrul Campaniei Naționale de Educație Financiară (Educație financiară pentru toți) implementată de Banca Națională a Moldovei și Expert-Grup, cu sprijinul proiectului USAID Moldova „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova” și Moldova PRO Reforme.