Campania „53 lei”, o escrocherie online în Republica Moldova

Campania „53 lei”, o escrocherie online în Republica Moldova Metoda de înșelăciune. Sursa foto: Arhiva EVZ

Numărul de infracțiuni de sustragere a banilor de pe cardurile bancare este în creștere în Republica Moldova, fiind tot mai multe campanii de înșelătorii pe Facebook.

În așa-numita campanie „53 de lei”, escrocii foloseau în mod fraudulos identitatea mai multor branduri și îndemnau oamenii să cumpere la acest preț simbolic mărfuri scumpe.

Campanie de înșelăciune în Republica Moldova

O campanie de înșelătorii online a făcut victime în Republica Moldova, unde escrocii au furat zeci de milioane de lei de pe cardurile bancare ale clienților naivi.

Sub pretextul unor oferte irezistibile la produse de brand, escrocii au creat pagini false pe Facebook, care imitau identitatea unor companii cunoscute, cum ar fi METRO, Victoria’s Secret, Dior sau Timberland.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, ei îi atrăgeau pe oameni să cumpere mărfuri scumpe la prețul simbolic de 53 de lei, dar în schimb le cereau datele personale și bancare, pe care le foloseau apoi pentru a le sustrage banii de pe conturi.

Tigăi la 53 lei, în Republica Moldova

Campania „53 de lei” a început în luna decembrie 2023 și a vizat diverse categorii de produse, de la tigăi și parfumuri, până la încălțăminte și haine. Unele postări au fost distribuite masiv pe rețelele sociale, iar altele au fost comentate de complicii escrocilor, care lăudau calitatea produselor.

Companiile ale căror nume au fost folosite fraudulos au avertizat publicul să nu cadă în capcana escrocilor și să nu ofere date personale sau bancare persoanelor necunoscute. De asemenea, au subliniat că produsele lor nu pot fi vândute la asemenea prețuri mici și că există restricții de livrare pentru Republica Moldova.

Inspectoratul General al Poliției a declarat că numărul de infracțiuni de sustragere a banilor de pe cardurile bancare este în creștere în țară și că a înregistrat mai multe tipuri de fraude cu utilizarea mijloacelor de plată electronice. Poliția a recomandat cetățenilor să fie atenți la ofertele care par prea bune pentru a fi adevărate și să verifice sursele informațiilor înainte de a face cumpărături online, potrivit Observatorul.md.

Cum să evitați escrocheriile online?

IGP recomandă tuturor cetățenilor să respecte următoarele reguli de securitate:

  • clienții să acceseze doar site-urile cunoscute;
  • să nu divulge nimănui informaţiile personale sau datele cardului bancar, inclusiv codul de securitate primit prin SMS;
  • să nu transmită cardul persoanelor terțe, să nu lase cardul bancar la vedere şi să nu permită fotografierea sau copierea datelor cardului de către persoane străine;
  • să nu transmită  nimănui bani prin intermediul persoanelor terțe necunoscute;
  • să nu divulge nimănui codurile de securitate parvenite de pe rețelele de socializare sau aplicațiile de mesagerie instantanee (Facebook, Vk.com, Odnoklassniki, WhatsApp, Viber, Telegram etc.);
  • să nu acceseze anunțurile publicitare cu privire la obținerea veniturilor prin depuneri de investiții;
  • să verifice lunar extrasul de cont, astfel încât dacă apar tranzacții suspecte, să se adreseze băncii cât mai repede;
  • să informeze poliția și unitatea bancară despre escrocheria online.