Cât la sută din cantitatea de plastic este reciclată la nivel mondial. Studiu

Cât la sută din cantitatea de  plastic este reciclată la nivel mondial. Studiu Sursa foto: Dreamstime

Un studiu arată că reciclarea este doar pe hârtie în multe state și că omenirea nu vrea scăpa de plastic prea curând. Reciclarea ar fi neviabilă din punct de vedere tehnic și economic.

Un studiu realizat de Center for Climate Integrity a scos la iveală faptul că producătorii de plastic au indus în eroare publicul cu privire la fezabilitatea reciclării plasticului. Industria plasticului a promovat reciclarea drept soluție pentru gestionarea deșeurilor plastice, dar aceasta ar fi neviabilă din punct de vedere tehnic și economic.

Potrivit statisticilor furnizate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), doar aproximativ 9% din plasticul utilizat este reciclat, restul fiind fie depozitat, fie ars. Studiul se concentrează, în mod deosebit, pe reciclarea plasticului, nu și pe alte tipuri de reciclare. Datele EPA din 2018 arată că hârtia și sticla sunt materiale care se reciclează mai eficient, cu rate de reciclare de peste 68%, respectiv aproximativ 31,3%.

plastic

Sursa foto. Pixabay

Industria petrolului și gazului a contribuit la protejarea și extinderea piețelor plastice, blocând în același timp acțiunile legislative sau de reglementare care ar fi putut aborda în mod semnificativ problema deșeurilor și a poluării plastice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Problema a început în anii ’50

Problemele au început în anii ’50, când industria plasticului a început să producă plastic de unică folosință, generând astfel o creștere alarmantă a deșeurilor plastice. În anii ’80 și ’90, industria a reușit să își mențină profitul promovând reciclarea drept soluție. Această strategie a condus la o creștere dramatică a producției de plastic, care a ajuns la 459 de milioane de tone pe an în 2019.

Reciclare

Sursa Foto -Dreamstime

Reciclarea plasticului rămâne o provocare majoră. Plasticul devine fragil și își pierde calitatea după fiecare reciclare, iar diferitele tipuri de plastic nu pot fi reciclate împreună. Conform EPA, doar 8,7% din plasticul utilizat în SUA este reciclat, iar celelalte tipuri de ambalaje de plastic nu au practic nicio șansă să fie reciclate, potrivit Playtech.

Ambalajele de plastic au fost interzise

Recent s-a anunțat că ambalajele din plastic de unică folosință vor fi interzise complet în Uniunea Europeană. Comercianții și hotelierii vor fi nevoiți să găsească alternative ecologice pentru ambala legumele, fructele și cosmeticele mici.

Noile măsuri ecologice au fost construite astfel încât să combată creșterea cantității deșeurilor provenite doar din ambalaje. În 2021, fiecare locuitor din UE a produs 188,7 kg de deșeuri de ambalaje/locuitor, mai mult cu 10 kilograme decât recordul anterior din 2020.

Europa vrea să scape de plastic

„Acesta este un acord istoric. Le cerem tuturor sectoarelor industriale, precum și statelor membre, să facă un efort, dar am dorit ca și consumatorul să aibă un rol în această luptă împotriva ambalajelor excesive”, a spus Frédérique Ries, legislatorul care conduce grupul de lucru pe acest dosar pentru Parlamentul European.